Szegedi Arcok

Hétfőn kiderül, hogy Karikó Katalin megkapja-e az orvosi Nobel-díjat

A Nobel-díj a jelenlegi legfontosabb nemzetközi elismerése a rendkívüli szellemi teljesítménynek, amely nem csupán a díjazottnak világraszóló kitüntetés, hanem a nemzete számára is. Dr. Karikó Katalin, a szegedi egyetemről indult, majd a Pennsylvaniai Egyetemen, később a BioNTech cégnél dolgozó biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora az idei fiziológiai és orvostudományi, valamint a kémiai Nobel-díj várományosai között is szerepel.

Tavaly is nagyon izgultunk, végül nem kapta meg a Nobel-díjat Karikó Katalin. Az idei évben viszont ismét esélye lesz bezsebelni a világ legnagyobb kitüntetését. Nem is kell erre olyan sokat várni, hiszen október 3-án, azaz hétfőn jelentik be, hogy ki nyeri az idei fiziológiai és az orvostudományi Nobel-díjat.

2021-BEN DAVID JULIUS ÉS ARDEM PATAPOUTIAN KAPTÁK A NEMZETKÖZI ELISMERÉST

A tavalyi évben David Julius és Ardem Patapoutian kapták a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. A két díjazott kutató felfedezése lényegében megmagyarázza, hogyan érzékeli testünk a hőmérsékletet és az érintést – megmutatja azokat a receptorokat, amelyeken keresztül a jelek eljutnak a bőrtől az idegrendszerig. Az azonosított ioncsatornák nagyon fontosak számos élettani folyamat és betegség esetén.

NEM VOLT CSALÓDOTT KARIKÓ KATALIN

A kihirdetés után Karikó Katalint végül a Forbes érte el. A magyar szakember a lapnak azt nyilatkozta, a kutatás izgalma, illetve az a tudat jelenti számára a legnagyobb örömöt, hogy a munkájával hozzájárult egy, a gyógyításban fontos technológia létrehozásához, így nem volt csalódott, hogy nem az övé lett a Nobel-díj.

Ízig-vérig szegedi portálként mi egy kicsit azért csalódottak voltunk, de reméljük, az idei évben már hozzá került a világ legragosabb díja, amit hétfőn 11:20-kor jelentenek be.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb