Mindenmás

Napi pakk: 24 fok, záporok, Kutatók Éjszakája, avagy itt az utolsó szeptemberi péntek

Az apokaliptikus, jégesővel és kicsavart fákkal teli csütörtök után végre itt a hét, és egyben a hónap utolsó munkanapja is Szegeden. Az esernyőt ne tedd messzire, van némi esély záporok és zivatarok kialakulására. Sőt, mivel kitört a péntek, így befutott a Kutatók Éjszakája Szegedre és virrasztás is lesz a Dugonics téren. Fújd meg a reggeli kávét, telis-tele vagyunk programokkal, itt a napi pakk!

NÉVNAPOSOK, ÉS PÁR ÉRDEKESSÉG MÁRA

Nagyon boldog névnapot kívánunk Nektek:

  • Jeromos,
  • Felícia,
  • Honóra,
  • Norina,
  • Örs,
  • Szofi,
  • Viktor,
  • és Zsófia!

Ma van a helyi önkormányzatok napja Magyarországon! Az Országgyűlés 2000. június 13-án a Helyi Önkormányzatok Napjává nyilvánította szeptember 30-át, az első, azaz 1990-es helyhatósági választások emlékére. Apropó, ennek kapcsán várounk első embere, Botka László is kitüntetést kapott:

Sőt, ma van a népmese napja is! Benedek Elek, “a nagy mesemondó” születésnapjára emlékezve tartják ezen a napon.

MA IS LEHET ZÁPOR, ZIVATAR SZEGEDEN

A csütörtöki szegedi Armageddon után pénteken is gyakran megnövekszik majd a felhőzet, és továbbra is kialakulhatnak záporok és zivatarok Szegeden. Napközben leginkább a lokális csapadék lesz jellemző, reggel és este kiterjedtebb csapadékzónák áztathatják az országot és Szegedet. A szél többfelé élénk lehet. Délutánra 15 és 26 fok közé melegedhet a levegő.

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA – TELIS-TELE VAGYUNK PROGRAMOKKAL

Az Európai Bizottság ebben az évben is megrendezi a Kutatók Éjszakáját, amelyhez a Szegedi Tudományegyetem idén új helyszínnel, 500 oktatóval és csaknem 400 programmal csatlakozik. A szeptember utolsó és október első napját érintő esemény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt – tudtuk meg az egyetem sajtóközleményéből.

Az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet sem maradhat ki a jóból:

VIRRASZTÁS LESZ A DUGONICS TÉREN

“Gyertek el velünk szeptember 30-án pénteken a Dugonics térre az egyetem elé, és virrasszunk a tanárainkért” – írja a VVL – Veritas Virtus Libertas, a legújabb szegedi demonstrációra felhívó Facebook eseményében. A részletes program itt:

EGY KICSIT DRÁGUL AZ ÜZEMANYAG IS

A szeptember jellemzően a csökkenésről szólt a hazai üzemanyagárak esetében, viszont a hónap utolsó napján emelkedni fog a benzin és a gázolaj ára. A benzin és a gázolaj esetében egyaránt 4-4 forintos drágulásra lehet számítani, így a hazai piaci üzemanyagárak az alábbiak szerint alakulnak péntektől:

  • 95-ös benzin: 646,9 forint/liter,
  • gázolaj: 739 forint/liter.

Kapcsolódó cikkek

3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: important source
'Fel a tetejéhez' gomb