Közélet

Orbán Viktor: akik illegálisan vannak az országban, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek

Egyre nehezebb a helyzet az illegális migráció tekintetében, a számok és a tények egyre riasztóbbak, mégsem irányul elég figyelem erre a problémára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten. A kormányfő az osztrák kancellárral és a szerb elnökkel egyeztetett a Várkert Bazárban, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.

Orbán Viktor szerint ez egy hosszabb sorozat első, nyitó találkozója. Három olyan ország vezetője találkozott, amelyet a lehető legsúlyosabban érint a migráció kérdésköre, “mind a hárman szenvedünk az illegális migrációtól” – tette hozzá. Megjegyezte: ez rengeteg energiát, élőerőt és óriási összegeket emészt föl, “miközben egyáltalán nem vagyunk elégedettek azzal a helyzettel, ami kialakult”.

A LEGSPECIÁLISABB HELYZETBEN MI VAGYUNK

Orbán Viktor kifejtette: a világnak vannak más égető problémái, a figyelem is ezekre irányul elsősorban, hiszen itt az orosz-ukrán háború, “itt van a mindannyiunkat gyötrő magas energiaárak és a szankciók problémája”, és a migrációra nem irányul elegendő figyelem, pedig ez legalább olyan fontos kérdés, mint a másik kettő. Közölte: arra tettek most kísérletet, hogy szembe nézzenek a helyzettel és intézkedéseket dolgozzanak ki. Magyarország azért kezdeményezte ezt az összejövetelt, “mert mi vagyunk a legspeciálisabb helyzetben”, ugyanis két irányból van migrációs probléma. Az orosz-ukrán háború következtében több mint egymillió menekült érkezett keleti irányból Ukrajna felől, miközben a határ déli irányból is “folyamatos ostrom alatt áll” – mondta.

SZINTET LÉPETT A MIGRÁCIÓ

Orbán Viktor megjegyezte, “van néhány olyan fejlemény előttünk”, amely tovább fogja nehezíteni a helyzetet. Nem látni, hogy a migrációt ösztönző brüsszeli politika változna, az újraelosztási kvóták újra és újra napirendre kerülnek – magyarázta. Kiemelte: az Európába vezető migrációs útvonalak közül a legsúlyosabban érintett a nyugat-balkáni. Ráadásul az is nehézséget okoz, hogy “az illegális migráció és az embercsempészek aktivitása szintet lépett”, már éles fegyvereket is használnak egymás közötti konfliktusokban és a határőrök ellen is – közölte. Hangsúlyozta: ez a három ország nemcsak a saját határait védi, hanem egész Európát. Magyarország teljesíti a schengeni tagságból fakadó kötelezettségeket, de az lenne az érdeke és egész Európa érdeke is, hogy a védvonalat minél délebbre tolják. Most az elsődleges védvonal a szerb-magyar határ, és mindenkinek az az érdeke, hogy ez délebbre kerüljön – mondta Orbán Viktor.

DÉLEBBRE KELL TOLNI A VÉDELMI VONALAT

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy eddig is adtak segítséget Szerbiának és Észak-Macedóniának, de most az együttműködés egy új dimenziójára van szükség, ezért a hétfői találkozó után hamarosan lesz egy következő Belgrádban, ahol az illetékes miniszterek egyeztetnek, a konkrét lépéseket fogják jogi formába önteni, illetve, ha közös fellépés lesz, ennek a pénzügyi és élőerő-feltételeit is ott fogják tisztázni. Egy harmadik találkozót is terveznek, amelyre Bécsben kerülhet majd sor – tette hozzá. Orbán Viktor kérdésre elmondta: először minél délebbre kell tolni azt a védelmi vonalat, amelyen nem lehet átjutni, és ezt lépésről lépésre kell megtenni. Másodszor, akik illegálisan vannak az országaikban, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek, harmadszor pedig, hot spotot, azaz menekültkörzetet kell létrehozni az Európai Unió területén kívül, hogy menedékkérelmet csak és kizárólag ott lehessen benyújtani – sorolta. Azt mondta, azok a szállítási útvonalak, amelyek keleti irányból érkeztek Magyarországra, megbénultak vagy meg fognak bénulni a következő időszakban, ezért a magyarok kulcskapcsolatrendszere déli irányban van, legyen szó közlekedésről, energiáról vagy gázról. “Magyarországnak úgy kell most Szerbiára tekintenie, mint a legfontosabb partnerére, akin keresztül el tudja érni a világot” – fogalmazott a kormányfő.

HA MAGYARORSZÁGNAK LESZ GÁZ, AKKOR SZERBIÁNAK IS

A magyar miniszterelnök szerint elemi nemzeti érdek, hogy a magyarok jóban legyenek a szerbekkel. „A legfontosabb partnerünk Szerbia, akin keresztül el tudjuk érni a világot. (…) A legszorosabb együttműködésre törekszünk Szerbiával, hálásak vagyunk nekik azért, mert rajtuk keresztül jön az a cső, amin jön a földgáz.” Ebben a helyzetben a szerbek nem kapcsolják le Magyarország irányába a földgázszállítást, hanem átengedik – vélekedett. Orbán Viktor elmondta: az osztrák-magyar viszony mindig is pragmatikus volt, és eljött annak a korszaka, amikor az ideológiai kérdéseket félre kell tenni, mert most nem ideológiákra van szükség, hanem konkrét megoldásokra.

EZ A KANNIBALIZMUS KEZDETE

Orbán arról is beszélt, hogy Németország az energiaválságban sok százmilliárd euróval tudja megsegíteni a saját cégeit, a gazdag országok óriási összegekkel tudják megsegíteni a cégeiket, de a szegényebb országok ezt nem tudják megtenni. Ráadásul szerinte az EU nem segíti a szegényebb országokat, a szankciókat előírták, de anyagilag nem segítenek. „Ez a kannibalizmus kezdete az EU-ban. Ezzel kezdenie kell valamit Brüsszelnek, mert ez az európai egységet meg fogja bontani” – vélekedett Orbán. Közölte: “Brüsszelből soha semmilyen segítséget nem kaptunk”, célzottan például a kerítés megépítésére, működtetésére nem kaptak pénzt. Sőt Brüsszelben olyan szabályokat tartanak fenn, amelyek “életidegenek a világnak ezen a sarkán” – fogalmazott.

SZERETNÉNK, HA BRÜSSZEL MEGVÁLTOZNA

Úgy látja, azokkal a migrációs szabályokkal, amelyekkel a menekültügyi rendszert működtetni akarják, az uniónak ebben a térségében “csak bajt okoznak”. Minél többet kell tenni azért, hogy egy új menekültpolitika jöjjön létre Brüsszelben, “de nem ülhetünk erre várva ölbe tett kézzel, hanem cselekednünk kell” – jelentette ki. Hangsúlyozta: “örülnénk, ha lenne európai megoldás, de ebben a pillanatban az európai megoldások csak hátráltatnak bennünket”, a nemzeti megoldásoknak van igazából terük. “Szeretnénk, ha Brüsszelben ez megváltozna” – tette hozzá Orbán Viktor.

Kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök három pontban foglalta össze a tennivalókat:

  • Az első védelmi vonalnak tekinthető szerb–magyar határt tehermentesíteni kell az észak-macedón–szerb határszakasz megerősítésével. 
  • Akik illegálisan vannak az országban, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek. Ennek költségeit az EU magára vállalhatná a magyar miniszterelnök szerint.
  • Úgynevezett hotspotot (menekültkörzetet) kell létrehozni az EU határain kívül a migránsok számára, menekültkérelmet pedig csak itt lehetne benyújtani. Orbán Viktor úgy látja, hogy ez a vita Brüsszelben holtpontra jutott, addig pedig tovább zajlik az illegális migráció.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök jelezte: országa nem szeretne ilyen hotspot lenni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb