Közélet

A kormány csak akkor segít az önkormányzatoknak, ha azok felélték minden tartalékukat

A kormány távhőrendelete után felmerült, hogy az önkormányzatok 80-90 százaléka is csődbe mehet. A Népszava értesülése szerint a kormány csak a közvetlen csőd előtt segít, ha az önkormányzatok felélték minden tartalékukat.

Miután nemrégiben megjelent a kormány távhőrendelete, amelyben meghatározták az önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltatóknak értékesített távhő árát, valamint a távhőszolgáltatási támogatás új értékeit, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége közölte, hogy csődhullámtól tartanak.

ELŐBB A VÁLSÁGKEZELÉS

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, hogy a kormányzati segítségről szóló tárgyalásoknak és az ezért felelős miniszteri biztosnak a hírét se hallották még. Gémesi György nem is érti a dolgot, hiszen nagyon hosszú ideig tartana mind a háromszáz érintett település vezetőjével külön-külön tárgyalni. “Abban bíztunk, hogy a kormány meghatároz egy piacinál kedvezőbb, mondjuk 5-6-szoros áremelést az önkormányzati intézményeknek. Helyette ráöntötték az egészet a településekre, ami helyenként 15-16-szoros növekedést jelent” – fogalmazott az elnök. Korábban az is kiderült, hogy az idei 252,5 millió forint helyett jövőre 2,4 milliárd lesz a számlája a szegedi önkormányzatnak:

KÖZVETLENÜL A CSŐD ELŐTT SEGÍTENEK

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint már maga a rendelet is érthetetlen, mivel a távhőszolgáltató cégek kivétel nélkül az állami MVM-től és az EON-tól veszik az energiát, ezért nem egyértelmű, hogy miért kerül ugyanaz Szombathelyen többe, mint Debrecenben. Úgy véli, ezt a 10-13-szoros drágulást az önkormányzatok aligha tudják kigazdálkodni. A TÖOSZ elnöke 40 milliárd forint működési támogatást kért a 3 ezer fő alatti településeknek az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülésén, amit ha nem kapnak meg, akkor a szolgáltatások jelentősen sérülni fognak. A lap úgy tudja, a megbeszélésen a Miniszterelnökség azt üzente, hogy csak közvetlenül a csőd előtt segítenek a településeknek, előbb megvárják, hogy az önkormányzati szektor felélje a válságkezelésre a félretett 300-400 milliárdos betétállományokat.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb