Kikapcs

Játékosság, többrétegű tartalom és erőteljes szimbolika – a Munkácsy Mihály-díjas Stefanovits Péter kiállításának ad otthont a Reök-palota

Stefanovits Péter grafikusművész összegző kiállításának ad otthont október 15-től a Reök-palota. A 75 éves Munkácsy Mihály-díjas, Érdemes Művész gazdag életművét kétszintes tárlat mutatja be Szegeden.

A szervezők arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy a Munkácsy Mihály-díjas, Érdemes Művész nem először állít ki Szegeden. Részt vett például az XLI. Nyári Tárlaton, legutóbb pedig Következetesség és Engedelmesség című, lenyűgöző vászonképeit láthatta a XIX. Táblaképfestészeti Biennálé meghívott alkotásai között a kultúra kedvelő közönség. A Felülnézethez hasonló, nagyszabású önálló tárlatot azonban korábban még nem rendeztek műveiből a napfény városában.

MUNKÁSSÁGÁT AZ EGYÉNI HANG JELLEMZI

A sokoldalú művész különleges szakmai előképzettséggel, vegyipari technikumi, majd kirakatrendezői tanulmányok után érkezett meg a képzőművészetbe, még színpadi díszletfestőként is tapasztalatot szerzett. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán előbb festészetet, majd sokszorosított grafikát tanult – alkotásaiban a mai napig tetten érhető a két – és számos egyéb – képalkotási mód jegyeinek egyidejű jelenléte. Munkásságát már az 1980-as évektől kezdve a megtalált egyéni hang jellemzi, amelyet a kortárs csoportosulásoktól és irányzatoktól függetlenül alakított ki a művész.

KÉTSZINTES TÁRLAT JÖN SZEGEDRE

Jellegzetes képi világát kétszintes összegző tárlat mutatja majd be a Reök-palota termeiben. A műegyüttes összeállítása során a művész az elmúlt évek alkotásai mellett előtérbe helyezte megelőző korszakainak számára ma jelentős, vagy éppen korábban még ki nem állított műveit. A látogatók fali képeken és különleges installációkon ismerhetik meg Stefanovits egyedülálló életművét, amelyben a hagyományos eljárásmódok mellett a legmodernebb technikákkal készült alkotások sorakoznak: festmények, különböző eljárásokat alkalmazó egyedi és sokszorosított grafika, vegyes technika, fotó, kollázs, applikáció, plasztikai igényű tárgykompozíció változatos gyűjteménye a Felülnézet című kiállítás.

JÁTÉKOSSÁG ÉS TÖBBRÉTEGŰ TARTALOM

 Transzcendencia, játékosság, többrétegű tartalom, erőteljes szimbolika és izgalmas, kifejező színkezelés jellemzi Stefanovits Péter világát, ahová október 15-től nyerhetnek betekintést a kortárs képzőművészet iránt érdeklődők, a szegedi REÖK-ben. A 15-én, 17.00 órakor kezdődő megnyitórendezvényen köszöntőt mond Dr. Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja. A kiállítást Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese nyitja meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb