Smart Szeged

Transformers a Plaza parkolóban: Magyarország egyik legnagyobb, 500 tonnás daruja dolgozott Szegeden

Hétfő óta záporoznak felénk az olvasói kérdések a Szeged Plaza parkolójába felépített gépszörny kapcsán, amely mint kiderült, az ország egyik legnagyobb daruja, ebből a fajta Liebherr LTM 1500-asból mindössze két-három darab van Magyarországon. Mint Molnár Attilától, a daruzást végző Ácsgép Csoport üzletágvezető helyettesétől megtudtuk, egy egészen extrém feladatot hajtottak végre a bevásárlóközpont felett.

Mint a szakember elmondta, az 500 tonna teherbírású óriásdaru feladata két, a Szeged Plaza tetején lévő légkezelő berendezés cseréje volt. A dolog extrémitását az adta, hogy mindkét pont nagyon távol volt a darutól, így a létező leghosszabb gémet kellett ráépíteni a darura.

Mint magyarázta,

  • az egyik pozíció 96,
  • a másik 104 méterre volt a daruzási ponttól.

A gémet egyébként akár 100-120 méter magasságig is fel lehet húzni, most azonban viszonylag alacsonyról, nagyjából 30 méterről végezték a feladatot, a nehézséget a több, mint 100 méteres távolság adta. A darut hétfő délutánra építették meg a parkolóban, a műveletet az erős széljárás miatt csak késő este tudták elvégezni.

“A viharos szél majdnem keresztbe tett, végül a darukezelő döntése alapján este 10-kor tudtunk hozzálátni a beemeléshez” – magyarázta Molnár Attila.

A látványos gépszörnyről Bujdosó Józseftől, a projektben részt vevő szegedi Bujdigép Kft. tulajdonosától kaptunk pár roppant látványos fotót, hálás köszi érte, Bujdi!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb