Közélet

A Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete is kiáll a sztrájkoló tanárok mellett

Országszerte és Szegeden is pedagógussztrájkkal kezdődött a szerda. Szegeden a Deák Ferenc Gimnázium és a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziuma elé szerveztek élőláncot, az előbbi helyszínen 200-220, az utóbbin 60-70 fő vett részt. Mint azóta kiderült, a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete is kiáll a sztrájkoló tanárok mellett.

Közleményben tudatta az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége, hogy kiáll a tüntető pedagógusok mellett. A szervezet tagjai,

  • a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezete,
  • a Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezet,
  • a Pécsi Tudományegyetem Integrált Egészségügyi Szakszervezete,
  • a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség
  • és a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a sztrájkoló tanárokat.

Mint írják, az OSZSZ, mint felsőoktatásban dolgozó munkavállalókat is képviselő szövetség kiemelten fontosnak tartja, hogy a magyar oktatás minden szintjén tisztességes béreket kapjanak és megfelelő körülmények között gyakorolhassák hivatásukat a pedagógusok, oktatók, szakoktatók. “A magyar felsőoktatásba kerülő hallgatók felkészültségét jelentős mértékben meghatározza, hogy tanáraik kellően motiváltak legyenek, és ne kelljen napi megélhetési gondokkal küzdeniük” – fogalmaztak.

MEGDÖBBENTŐ, HOGY KIRÚGTÁK A TANÁROKAT

A szakszervezetek jelezték: a munkavállalók legerősebb jogát, a sztrájkhoz való jogot, az Alaptörvény és nemzetközi szerződések biztosítják, azonban ez a gyakorlatban jelenleg több szakterület esetén is sérül. „Az pedig megdöbbentő és rossz emlékeket ébresztő, hogy azokat a tanárokat, akik kiálltak magukért, a kollégáikért, a diákokért, az oktatás- és az ország jövőjéért, a hatalom kirúgta a munkahelyükről ezzel megfélemlítve a pedagógus társadalmat” – írták. Az OSZSZ kéri tagszakszervezetei tagjait és minden, az ország jövőjéért tenni akaró szimpatizánst, hogy legyen szolidáris a pedagógusok harcával.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb