Közélet

Pedagógussztrájk Szegeden: több, mint 200-an demonstráltak a Deák Ferenc Gimnázium előtt, élőlánc volt a Mars téren

Elindult az országos pedagógussztrájk, a tüntetésekhez, élőláncokhoz országos szinten több, mint 200 intézmény kollégái csatlakoztak. Szegeden a Deák Ferenc Gimnázium és a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziuma elé szerveztek élőláncot reggel 7 után, az előbbi helyszínen 200-220, az utóbbin 60-70 fő vett részt. Estére a Széchenyi térre szerveznek megmozdulást a pedagógusokért.

Október 5. a Pedagógusok Világnapja, az UNESCO 1994 óta tiszteleg a tanárok munkája előtt ezen a napon. Magyarországon ma élőlánccal, hídfoglalással, tüntetéssel és szolidaritási akciókkal állnak ki a szimpatizánsok a pedagógusok és a magyar közoktatás mellett, az országos sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdette meg. Az érdekvédők az óvodáktól, az iskoláktól, a kollégiumoktól és a szakszolgálatoktól azt kérték, hogy a mai napon ne vegyék fel a munkát, de a törvény által előírt szabályokat tartsák be.

Szolidaritási akciókat tartanak a fővárosban és több nagyvárosban is, mint az Index beszámolt róla,

  • Szegeden,
  • Veszprémben,
  • Győrben,
  • Miskolcon,
  • Pécsen,
  • Dunaújvárosban
  • és Szombathelyen is.

A Civil összefogás a pedagógusokért és a diákokért kezdeményezés keretében a tiltakozásokat 39 civil, szakmai és érdekvédelmi szervezet is támogatja.

ÉLŐLÁNCOT SZERVEZETT A PDSZ A GÁBOR DÉNES ELÉ

A szegedi Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium elé szervezett élőláncot reggel fél 8-ra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, akik többek között azt követelik,

  • hogy hozzanak létre önálló oktatási minisztériumot,
  • hogy az oktatásra fordított kiadásokat növeljék az eddigi kétszeresére, GDP arányosan,
  • hogy a szakképzésben dolgozók kerüljenek ismét közalkalmazotti jogviszonyba, mint 2020. január 1. előtt,
  • és azt is, hogy rájuk nézve is a közalkalmazotti bértábla legyen a mérvadó, amelyet a mindenkori minimálbérhez kell igazítani.

A Telex szegedi tudósítása szerint a fél 8-kor a Mars téren, a piac oldalsó bejáratával szemben felállt élőlánc valamivel 8 előttig tartott, 60-70 fő vett rajta részt, nagyjából 30 méter hosszan.

200 FŐS ÉLŐLÁNC VOLT A DEÁK FERENC GIMNÁZIUM ELŐTT

A reggel 7 után indult élőláncon több, mint 200 fő vett részt a szegedi Deák Ferenc Gimnázium előtt, ahol a szomszédos Krúdy Gyula Szakképző Iskola dolgozói olvasták fel a követeléseiket,

  • több jogot,
  • önálló oktatási minisztériumot,
  • a diákoknak pedig a tananyag csökkentését követeltve.

A Telex arról írt, az ingyen tankönyv helyett ingyen notebook-ot is követeltek, továbbá azt, hogy tegyenek valamit a kiégés megelőzésére.

AZ SZTE EGÉSZSÉGÜGYI SZAKSZERVEZETE SZOLIDARITÁSÁRÓL BIZTOSÍTOTTA A SZTRÁJKOLÓ TANÁROKAT

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének (OSZSZ) tagjai, köztük a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete is szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a sztrájkoló tanárokat – írja az MTI.

“Az OSZSZ, mint felsőoktatásban dolgozó munkavállalókat is képviselő szövetség kiemelten fontosnak tartja, hogy a magyar oktatás minden szintjén tisztességes béreket kapjanak és megfelelő körülmények között gyakorolhassák hivatásukat a pedagógusok, oktatók, szakoktatók. A magyar felsőoktatásba kerülő hallgatók felkészültségét jelentős mértékben meghatározza, hogy tanáraik kellően motiváltak legyenek, és ne kelljen napi megélhetési gondokkal küzdeniük”

– fogalmaztak. A szakszervezetek jelezték, a munkavállalók legerősebb jogát, a sztrájkhoz való jogot, az Alaptörvény és nemzetközi szerződések biztosítják, azonban ez a gyakorlatban jelenleg több szakterület esetén is sérül. „Az pedig megdöbbentő és rossz emlékeket ébresztő, hogy azokat a tanárokat, akik kiálltak magukért, a kollégáikért, a diákokért, az oktatás- és az ország jövőjéért, a hatalom kirúgta a munkahelyükről ezzel megfélemlítve a pedagógus társadalmat”, idézte írásukat a 24.hu.

Az OSZSZ kéri tagszakszervezetei tagjait és minden, az ország jövőjéért tenni akaró szimpatizánst, hogy legyen szolidáris a pedagógusok harcával.

200 INTÉZMÉNYBŐL CSATLAKOZTAK A TÜNTETÉSHEZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) hétfői közleménye alapján több mint 200 intézményből csatlakoztak országszerte a tüntetéshez. Az Index gyűjtése alapján csak a fővárosból az alábbi középiskolák vesznek részt a szerdai demonstráción:

Kölcsey Ferenc Gimnázium, Batthány, BGSZ Budai, Bocskai, Budaörsi Illyés, Elte, 22. ker Kempelen Farkas, Kincskereső, K-B Waldorf, Kodály, Kürt, Lauder, Óbudai Árpád, Rákóczi, Rogers Sashegyi Arany János, Szent Imre, Szilágyi, Toldi, Városmajori, Kós, Zugligeti, AKG, Kisképző, Teleki Blanka, Vizafogó, Apáczai, Veres Pálné, Eötvös, Berzsenyi, Zuglói Arany János, Újpesti Babits, Trefort, Szinnyei, Bakáts téri, Vörösmarty, Fazekas, Gyermekek háza, Poli, Budapest School, Radnóti, Gárdonyi, Madách, Fasori Evangélikus, Szent István, Szerb Antal.

Fotó: 24.hu

Délután a PDSZ a másik szakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) közösen benyújtja az összegyűjtött panaszokat az Alapvető Jogok Biztosa fővárosi és vidéki kirendeltségein, 17 órakor pedig Hídfoglalás is lesz a tanárokért Budapesten a Grund szervezésében.

ESTE 6-TÓL A SZÉCHENYI TÉREN LESZ DEMONSTRÁCIÓ

Este 6-tól a VVL – Veritas Virtus Libertas szervez megmozdulást a Széchenyi térre, Klebelsberg Kunó szobrához.

A program így fest:

17:45 – 18:00 gyülekező Klebelsberg Kunó szobránál a Széchenyi téren
18:05 – verset mond Fabulya Andrea tanár
18:15 – Üzenet a múltból – felolvassa Erdélyi Eszter tanár
18: 30 – Szeged város nevében beszédet mond Tóth Károly a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság alelnöke

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb