Közélet

A kémiai Nobel-díj is ugrott Karikó Katalinnak: Carolyn Bertozzi, Morten Meldal, és Barry Sharpless kapták meg az elismerést

A Svéd Királyi Akadémia szerdai bejelentése szerint 2022-ben Carolyn Bertozzi, Morten Meldal, és Barry Sharpless kapja a kémiai Nobel-díjat, a bioortogonális kémia megalapításáért és klikk-kémia kidolgozásáért – írja az Index, ami azt jelenti, hogy Karikó Katalin az idei évben sem kapott Nobel-díjat.

Az amerikai Carolyn Bertozzi a Stanford professzoraként az általa bioortogonális kémiának nevezett terület megalapítója, ami az élő szervezetben bekövetkező kémiai folyamatokat azok megbolygatása nélkül vizsgáló tudományág. Munkássága jelentős volt a sejtmembránon elhelyezkedő oligoszacharidok kémiai felismerésben és sejtek közötti kommunikációban játszott szerepének felfedezésében.

A TECHNIKA KÜLÖNBÖZŐ BIOMOLEKULÁK FELISMERÉSÉRE ÉS LOKALIZÁCIÓJÁRA ALKALMAS

A dán Morten Meldal, a Koppenhágai Egyetem professzora, és az amerikai Karl Barry Sharpless a Scripps kutatóintézet professzora párhuzamosan fedezték fel a klikk-kémiának elnevezett molekula alkotó rendszert, amely a molekulák összeállításának természetben megfigyelhető módját követve modulok közötti reakciókon alapul. Ez a technika különböző biomolekulák felismerésére és lokalizációjára alkalmas, bioortogonális módon, de nanomolekulák létrehozásárta, DNS-szerkesztésre, biopolimerek létrehozásáre és gyógyszerek előállítására is használható. A díj bejelentésekor Bertozzi a sajtó kérdésére elmondta, hogy ezeket a technikákat a koronavírus kutatásában is felhasználták.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb