Smart Szeged

A Technológiai és Ipari Minisztérium által vezetett MVM naperőművet épít Szegeden

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. egy új, 24 MWp beépített teljesítményű naperőművet épít Szegeden európai uniós támogatással. Ott voltunk a mai sajtótájékoztatón, és nagyon boldogan hallgattuk a projektet bemutató előadásokat.

Jöjjenek a számok, mert egy ilyen beruházás nem pár forintba kerül ebben biztosak voltunk: a beruházás tervezett összköltsége 9,455 mrd Ft, melyhez 3,575 mrd Ft vissza nem térítendő támogatást nyújt az Európai Unió a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében.

Az MVM csoport tulajdonosa Magyarország, a tulajdonosi jogokat pedig az idén megalakult Technológiai és Ipari Minisztérium gyakorolja: az MVM Zöld Generáció Kft. – az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata – jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. Középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfolióját, jelenleg megvalósítás alatt álló Megújuló Programja keretében 33 új naperőművet épít az országban KEHOP támogatással.

A KEHOP-5.1.1-17-2021-00011 projekt keretében a Társaság egy 24 MWp teljesítményű naperőművet létesít Szeged északi részén, a Sándorfalvi út mentén, ezzel is hozzájárulva Magyarország klímapolitikai célkitűzéseinek eléréséhez. A fejlesztés célja, hogy a saját erőművi portfolióban és ezáltal a hazai energiatermelésen belül növekedjen a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek aránya és csökkenjen a villamosenergia szektor fajlagos CO2-kibocsátása.

A naperőművel a magyar villamosenergia-termelés CO2-kibocsátása csökkenthető, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind a KEHOP-ban meghatározott célok – a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése –, továbbá a klímavédelmi célkitűzések eléréshez is jelentősen hozzájárul.

A legfontosabb kérdés nekünk szegedieknek, hogy mikor kezdi a termelést: az erőmű a tervek szerint 2023 nyarán kezdheti meg a kereskedelmi üzemet.

A végére néhány fontos adat:

A projekt címe: Szegedi naperőmű építése

Kedvezményezett neve: MVM Zöld Generáció Kft.

Projekt azonosító száma: KEHOP-5.1.1-17-2021-00011

A szerződött támogatás összege: 3 574 748 206 Ft

Beruházási költségre vetített támogatás mértéke: 37,8%

A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2023.07.31.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb