Közélet

Fizetési haladékot kapott az MVM a Gazpromtól a téli időszakra, de nem ingyen: milliárdok mehetnek el kamatra – itt vannak az alku részletei

Az MVM Csoport halasztott fizetésben állapodott meg a téli időszakra a Gazprommal – írtuk meg hétfőn, ma pedig kiderült: ez korántsem lesz ingyen. Három év alatt kell rendeznie ugyanis a halasztott gázszámlát a Gazprom felé Magyarországnak. A Bloomberg szerint körülbelül 1,9 milliárd eurós könnyítést adnak az oroszok, 3,5 százalékos kamatra.

TÖBB RÉSZLETBEN ZAJLIK A TÖRLESZTÉS

Körülbelül 1,9 milliárd eurós gázszámla rendezésére kap haladékot a magyar állam a Gazpromtól – írt a Bloomberg még kedden este egy, az egyezség részleteit ismerő meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Az MVM hétfőn jelentette be, hogy megegyezett az orosz gázipari óriással, amelytől hat hónapos fizetési haladékot kapott az általa szállított gáz árának egy részére a fűtési idényben, az amerikai hírügynökség ennek a dílnek a részleteit taglalta. Eszerint az 1,9 milliárd euró halasztott fizetése nem lesz ingyen: a magyar államadósságra szeptember közepén vonatkozó 3,5 százalékos kamatot számol majd fel a Gazprom. A törlesztés pedig több részletben zajlik majd: az összeg ötödét az első évben, majd további 40-40 százalékot a következő két évben rendezi a magyar állam az orosz fél felé.

4 MILLIÁRD EURÓ LESZ A GÁZSZÁMLA

A Bloomberg úgy kalkulál, hogy Magyarországnak az idei fűtési szezonban legalább 4 milliárd eurós lesz a gázszámlája, de ebben még nincs benne az 1,9 milliárd eurós halasztás. A hírügynökség jelezte, hogy a halasztott fizetés lehetősége enyhítheti a rendkívül feszített magyar költségvetés terheit, de arra is emlékeztetett, hogy a magyar előrejelzések szerint idén várhatóan 19 milliárd dollárnyi kiadást jelent majd az országnak a gáz- és olajimport, ami majdnem ötszöröse a 2019-ben erre költött 4 milliárd dolláros összegnek. Az elszálló energiaárak miatt egyre nő a magyar gazdaság állapotával kapcsolatos aggodalom, amit az sem segít, hogy az uniós támogatások jelentős részének odaítélése még bizonytalan – írták.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb