Közélet

Megállapodtak, itt a nyolcadik szankciós csomag Oroszország ellen

Az Európai Unió tagállamainak nagykövetei politikai egyezségre jutottak a nyolcadik szankciós csomagról. Amennyiben a tagállamoknak nincs ellenvetésük, az intézkedés közzétételét követően azonnal érvénybe léphet – közölte Edita Hrda, az Európai Unió Tanácsnak soros elnökségét betöltő Csehország uniós nagykövete szerdán. A legfontosabb döntés az orosz nyersolajszállításokat érinti. A történések közepette folyamatosan és drasztikusan esnek az orosz földgázszállítások.

Az Európai Bizottság szeptember végén tett javaslatot az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomagra. Erről tett bejelentés Twitter-profilján nemrég Edita Hrda, az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország uniós nagykövete. Üzenete szerint a nyolcadik szankciós csomag jóváhagyása az Európai Unió határozott válasza arra, hogy Oroszország bejelentette Ukrajna négy régiójának, a Donyecki és a Luhanszki „Népköztársaság”, valamint Herszon és Zaporizzsja megye jogellenes annektálását.

ALAPJÁN MEGHATÁROZNÁK AZ OROSZ KŐOLAJ ÁRÁNAK FELSŐ HATÁRÁT

A korlátozó intézkedések között az unió megtiltaná a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes vegyi anyagok kivitelét Oroszországba. Számos orosz termék importját is érinti ez a csomag, de megtiltja az uniós állampolgárok számára, hogy orosz állami vállalatok vezető testületében szerepet vállaljanak. Továbbá, szorgalmazza annak a jogalapnak a megállapítását is, amely alapján meghatároznák az orosz kőolaj árának felső határát.

AZOKRA A SZÁLLÍTMÁNYOKRA VONATKOZIK AZ ÁRSAPKA, AMELYEK OROSZORSZÁGBÓL INDULNAK

Talán a legfontosabb politikai egyezség az, hogy meghatározzák az orosz kőolaj árának felső határát. Az ársapka az unióban azokra az olajszállítmányokra vonatkozik majd, amelyek Oroszországból indulnak, és valamely uniós vagy G7-országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttatja el egy harmadik országba. Tehát nem az országról az unióba érkező szállítmányokat fogja érinteni az ársapka, hanem a nyugati országokból induló nyersolajat. Feltehetően erre azért van szükség, hogy a szegényebb országokat ne drága nyersanyagokkal sarcolják meg. A döntést üdvözölte az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is, szerinte Moszkvának meg kell fizetnie tetteiért, az EU pedig sosem fogadja el „Putyin színlelt népszavazásait, sem semmiféle annektálást Ukrajnában”.

HAZÁNK KŐOLAJELLÁTÁSÁT NEM VESZÉLYEZTETIK AZ INTÉZKEDÉSEK

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a politikai megegyezést úgy kommentálta, hogy “hetek óta kőkemény vitákat vívunk Brüsszelben, keményen küzdünk annak érdekében, hogy Magyarország kivételeket kapjon azon szankciós intézkedések alól, amelyek károkat okoznának a magyar embereknek vagy veszélybe sodornák Magyarország energiaellátásának biztonságát.” Szerinte tegnap éjjel sikerült megegyezni az alábbi pontokról:

  • „Elértük, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód, így Magyarország kőolajellátásának biztonságát már nem veszélyeztetik az intézkedések”;
  • valamint Szijjártó Péter szerint elértük azt is, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek mentességet kapjanak, így nemcsak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem a kifejezetten új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatások és termékek is a kivételek közé lettek sorolva Brüsszelben.

Posztjában hangsúlyozta, hogy Magyarország kőolajellátása biztonságban van. Az orosz földgázt semmilyen módon nem érinti ez a javaslat, továbbá fontos kiemelni, hogy még a tagállamoknak hivatalosan is kell erről szavazniuk.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: jarisakti
'Fel a tetejéhez' gomb