Közélet

Szijjártó Péter: folyamatos ostrom alatt áll a déli határ, ezért Magyarország készen áll arra, hogy nagyobb erővel vegyen részt a szerb-északmacedón határ védelmében

Magyarország készen áll arra, hogy részt vegyen abban a közös határvédelmi erőben, amely a szerb-északmacedón határt védené az illegális bevándorlók ellen, és jelentős hozzájárulást adjon mind a határőrök, mind technológia szempontjából ahhoz, hogy a határt a lehető leginkább meg lehessen védeni – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban.

A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az osztrákok, a magyarok és a szerbek nemcsak a saját határaikat védik, hanem Európát is. “Az osztrákok és magyarok a schengeni kötelezettségeiket is teljesítik akkor, amikor megvédik a saját határukat, megvédik Európa külső határát Magyarország déli határán” – magyarázta Szijjártó Péter, aki közölte, hogy a közös védvonal most a magyar-szerb határon van, a közös érdek pedig az, hogy ez a lehető legdélebbre, a szerb-északmacedón határra kerüljön.

NAGY ÉS ERŐS HATÁRVÉDELMI ERŐT KELL LÉTREHOZNI

“Nagy, erős és hatékony határvédelmi erőt kell létrehoznunk közösen annak érdekében, hogy Szerbia és Észak-Macedónia határát meg tudjuk védeni, és Magyarország készen áll ezen közös határvédelmi erőhöz a lehető legnagyobb mértékben hozzájárulni” – szögezte le Szijjártó Péter, aki kifejtette: Magyarország kettős nyomás alatt áll, hiszen az Ukrajnában zajló háború miatt keletről folyamatosan érkeznek a menekültek – eddig mintegy másfél millióan -, miközben a déli határ is “folyamatos ostrom alatt áll”.

FELFEGYVERKEZTEK A MIGRÁNSOK

“Ez nem túlzás, tekintettel arra, hogy a migránsok és az embercsempészek a déli határunkon felfegyverkeztek, és nem átallják használni az éles lőfegyvereiket, részben egymással szemben, részben pedig a magyar határt védő rendőrökkel szemben sem” – húzta alá. Hozzátette: a számok elképesztő módon megnőttek, és a 2015-ös adatokat idézik. Idén már 195 ezer illegális migránst állítottak meg a magyar határon, míg tavaly ugyanebben az időszakban alig 85 ezret, 2018-ban pedig ötezret.

EGYRE ROSSZABB A HELYZET A SZEGED MELLETTI DÉLI HATÁRON

Több mint kétszáz migránst és több embercsempészt fogott el a szerb rendőrség a magyar határhoz közeli Ókeresztúron szerdán. A Tiszasziget-Gyála határátkelőhelyhez közel fekvő Ókeresztúron az illegális bevándorlóknál fegyvereket és nagyobb mennyiségű pénzt találtak, ezeket lefoglalták.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb