Közélet

Szerb rendőrök razziáztak a déli határ mellett: a migránsoknál fegyvereket, késeket és nagyobb mennyiségű pénzt találtak

Több mint kétszáz migránst és több embercsempészt fogott el a szerb rendőrség a magyar határhoz közeli Ókeresztúron – közölte a szerb belügyminisztérium szerdán. A Tiszasziget-Gyála határátkelőhelyhez közel fekvő Ókeresztúron az illegális bevándorlóknál fegyvereket és nagyobb mennyiségű pénzt találtak, ezeket lefoglalták.

Mint írják, a rendőrség három pisztolyt, egy puskát, több kést és bozótvágót kobozott el. A migránsokat befogadóközpontokba szállították, a feltételezett embercsempészeket pedig előzetes letartóztatásba helyezték. Aleksandar Vulin belügyminiszter a helyszínen kijelentette: Szerbia nem volt és nem is lesz olyan hely, ahol bűnözők tanyázhatnak, akik embercsempészettel foglalkoznak, és az emberek nehézségein és balsorsán kereshetnek pénzt. A közlemény szerint a rendőrségi akció célja az ember-, fegyver- és kábítószercsempészet felszámolása volt.

EGYRE ROSSZABB A HELYZET

Aleksandar Vucic szerb elnök, Karl Nehammer osztrák kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten tárgyalt a migráció megállításának lehetőségeiről. Elhangzott, a helyzet egyre rosszabb, egyre többen érkeznek, és már fegyvereket is használnak, átfogó megoldásra van szükség. A szerb-magyar határ közelében egyre több illegális bevándorló tartózkodik, és megnőtt az incidensek száma. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok úti célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, főként Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek. Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sokszor ismét útra kelnek, és néhány nappal később ismét elérik a magyar határt.

CSÚZLIVAL LÖVIK, BIRSALMÁKKAL DOBÁLJÁK A HATÁRVADÁSZOKAT

Szolgálatba léptek a határvadászok a megyében. Nincs könnyű dolguk, hiszen csúzlival lövik, botokkal és birsalmákkal dobálják őket a migránsok, egyiküket pedig létrával is megtámadták. Magyarország Kormánya ezzel kapcsolatban egy videót is közzétett a Facebook oldalán, ahol a frissen végzett határvadászok is mesélnek a jelenlegi állapotokról.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb