Szegedi Arcok

Megszólalt Karikó Katalin, a Nobel-díj bejelentések után: csak arra koncentrál, amin tud változtatni, és nem tartozik ebbe a körbe a díjbizottság vagy mások döntése

Az idei évben, és tavalyi is lázban tartotta Szegedet és a világot is az a tény, hogy Karikó Katalin Nobel-díjat kaphat. Az elmúlt két évben mintegy száz kitüntetést és szinte minden elismerést elnyert, Karikó Katalin munkásságának koronáját azonban a Nobel-díj jelentené. Az erről a kitüntetésről döntő Svéd Királyi Akadémia azonban másként gondolta, az idei évben sem kapta meg a világ legrangosabb elismerését. De miként vélekedik erről az érintett, Karikó Katalin? Az SZTE megkérdezte.

“Nobel végrendeletében az szerepel, hogy vagyonának kamatait „azok között osszák ki díjként, akik a megelőző évben a legnagyobb szolgálatot tették az emberiségnek”. Márpedig Karikó Katalin – amerikai kutatótársával, Drew Weissmannal együtt – szabadalmaztatta az mRNS-alapú technológiáját, ami a Covid-19 pandémia megfékezésében szerepet játszó vakcinákon túl több légúti fertőzés, a malária és egyes ráktípusok elleni küzdelemben is áttörést hozhat. Ezért aztán az élettudományi és a kémiai Nobel-díj várományosai közé sorolták már tavaly, és idén is. A Nobel-díjat azonban most is mások kapták.

Mint kiderült, Szeged díszpolgára elfogadta a bizottság döntését: “mára rendkívül szerteágazó a tudományos kutatás, nagyon sokféle eredmény születik, nehéz azt eldönteni, hogy melyik a fontosabb. Elmondtam már korábban is, én csak arra koncentrálok, amin tudok változtatni, amire van hatásom. És nem tartozik ebbe a körbe a díjbizottság vagy mások döntése.”

SOKAN VÁRTÁK, HOGY ELISMERJÉK KARIKÓ KATALINT

Az interjúban az is elhangzik, hogy valóban sokan várták azt, hogy Karikó Katalin kapja meg az elismerést, hiszen a Covid-19 kutatási eredményekre a pandémia idején nagy figyelem irányult. Karikó Katalin szerint az emberek úgy érzik, erről a témáról sokat tudnak. Holott, létezik sok más olyan tudományos eredmény, ami talán fontosabb ennél, csak éppen kevesen hallottak róla. “Azt is tudni kell azonban, hogy a Covid-19 előtt, jóval korábban foglalkoztak kutatók és cégek az mRNS orvosi alkalmazásával, és az ebben rejlő lehetőségek sokak számára akkor is nyilvánvalók voltak. Csak éppen a díjbizottságok meg a publikum nem tudott róluk” – mondta, majd hozzátette, hogy az RNS alapvető molekula. Az ezzel foglalkozó kutatók közül már korábban is kaptak Nobel-díjat. Szeged díszpolgára azonban kiemelte, hogy a tudományos díjakért nem úgy „küzdenek” a kutatók, mint a sportolók egy világversenyen. Az evezésben kétszeres olimpiai bajnok lánya azt mondta: „Tudod, anya, az a különbség egy kutató és egy sportoló között, hogy az aranyéremért hajrázva mi még az utolsó pillanatban is belehúzhatunk.”

MEGTÉPÁZÓDOTT A TUDOMÁNY BECSÜLETE A COVID ALATT

Miért tépázódott meg a tudomány becsülete a Covid alatt? – tették fel a kérdést Karikó Katalinnak, aki szerint azért, mert a tudomány eredményeiről nyilatkozók ellentmondásokba keveredtek. “Nem fogalmazták meg világosan, hogy a pandémia egyes szakaszaiban mit tudtunk és mit nem tudtunk a vírusról, s ennek alapján milyen intézkedésre lett volna szükség az egyik, majd a következő szakaszban. A kutatók adott pillanatban meglévő tudása alapján kellett volna tanácsot adni az embereknek, mit tehetnek. Ha őszintén fogalmaztak volna, hogy épp milyen ismeretekkel rendelkeznek a kutatók, akkor az emberek elhitték volna, hogy a tudománynak idő kell a kutatásra, a megismerésre” – emelte ki, majd hozzátette, hogy Pardi Norberttel közösen fognak dolgozni a szegedi kutatói együttműködéseken. “Remélem, hogy a közeljövőben sokkal több időm jut majd a projektek részletes kidolgozására és a kutatások elindítására” – zárta gondolatait Karikó Katalin.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb