Kikapcs

Átadták a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját a kiállítás vasárnapi megnyitóján

Király Gábor festőművész vehette át a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, a kiállítás történetében immár negyedik alkalommal odaítélt életműdíjat pedig Kéri László festőművész kapta meg vasárnap az Alföldi Galériában, a Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján.

KIRÁLY GÁBOR AZ ELMÚLT ÉVEKBEN A VÁSÁRHELYI ŐSZI TÁRLAT RENDSZERES RÉSZTVEVŐJE VOLT

Király Gábor kedvenc időtöltése már gyermekként is a rajzolás volt. A jelenleg 43 éves alkotó egyedi stílusa a figuratív művészetekhez kötődik, képeit rögtön felismerhető, jellegzetes emberi vagy állati alakok népesítik be. Technikai eszköztára, csakúgy, mint az általa választott hordozók anyaga változatos: a vászon mellett fest talált fákra, lenvászonra vagy borszűrőpapírra, de készít freskókat, szekkókat is. Az elmúlt években a Vásárhelyi Őszi Tárlat rendszeres résztvevője volt, 2017-ben a MANK, majd a következő esztendőben a Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány díját nyerte el.

KÉRI LÁSZLÓ KÖZEL NEGYVEN ÉVE ÉL ÉS ALKOT VÁSÁRHELYEN

Az életműdíjas Kéri László festőművész 1949-ben született Budapesten, csaknem negyven éve él és alkot Hódmezővásárhelyen, Kohán György utcai műteremlakásában. Vásárhelyen 1977-ben mutatkozott be. Ekkor állított ki először az Őszi Tárlaton, melynek fődíját, a Tornyai-plakettet tíz esztendővel később nyerte el. Azóta is állandó résztvevője, szervezője a legjelentősebb hazai kortárs képzőművészeti seregszemlének. Erőteljes színvilágú, zaklatott, groteszk hangulatot árasztó képeinek középpontjában mindig az ember áll.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

CSAKNEM HÚSZ ELISMERÉST ADTAK ÁT A TÁRLAT MEGNYITÓJÁN

A tárlat megnyitóján csaknem húsz elismerést adtak át:

  • A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat Vető Orsolya Lia festőművész nyerte el.
  • A Fiatal festők nívódíját Kósa Gergely festőművésznek ítélték oda.
  • A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint a Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Papageorgiu Andrea festőművész, utóbbi nívódíjat Szkok Iván festőművész vehette át.
  • A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Szabó Ábel festőművész részesült, a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját Németh Marcell szobrászművésznek ítélte a zsűri.

AZ ELŐZŐ ŐSZI TÁRLAT KIEMELT DÍJAZOTTJAI ÖNÁLLÓ KIÁLLÍTÁSSAL MUTATKOZNAK BE

Hagyomány, hogy a képzőművészeti seregszemle megnyitóját követően az előző Őszi Tárlat kiemelt díjazottjai önálló tárlattal mutatkoznak be. A 67. tárlat fődíjasa, Kotormán Norbert, valamint a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjas Kotormán Ábel szobrászművészek kiállítása a Tornyai-múzeumban látható.

A december 4-ig tartó kiállításon mintegy 180 művész 214 alkotásával találkozhat a közönség az Alföldi Galériában.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb