Brutális mértékben drágul a liba – és kacsahús
Közel dupla annyi pénzből kerülhet majd a Márton-napi libasült a szegediek asztalára, mint egy évvel ezelőtt. Egy kilogramm egész libát tavaly 1600-1700 forintért lehetett kapni a szegedi boltokban, idén 2700-2800 forintot is el fognak érte kérni
A számokról Szabó Ákos, a Tranzit-Food Kft. ügyvezetője számolt be az RTL Klub Híradójának. Az okok sokrétűek:
- a háború és az aszály miatt megdrágult a takarmány,
- erre jött még rá a madárinfluenza, ami a víziszárnyasok majdnem felét elvitte,
- az inflációt, mint okot pedig már nem is kell leírnunk.
A Telex által idézett Raskó György agrárközgazdász arra számít, hogy a baromfihús-árak még átlagosan 10 százalékkal fognak emelkedni az év végéig, ám utána ez az ár tetőzhet, és stabilizálódhat. A KSH augusztusi adatai szerint a csirkecomb 61 százalékkal, míg a csirkeszárny 50 százalékkal kerül többe, mint tavaly.
2 hozzászólás