Közélet

Katasztrófálisnak ítélték a magyarok a hazai egészségügy helyzetét – derül ki az Ipsos kutatásából

Katasztrófálisnak ítélték a magyarok a hazai egészségügy helyzetét, a legsúlyosabb problémáknak az ellátás minőségét és a szakemberhiányt nevezték meg a megkérdezettek az Ipsos kutatásában, melyet a világ 34 országában végeztek – írta meg a 24.hu.

Az elemzés alapjául szolgáló felmérést 2022. július 22. és 2022. augusztus 5. között készítették az Ipsos Global Advisor rendszerén keresztül, 34 országból, összesen 23 507 résztvevő megkérdezésével.

HOGYAN ÉRTÉKELNÉ AZ EGÉSZSÉGÜGY MINŐSÉGÉT AZ ORSZÁGÁBAN

A kutatás szerint a magyarok mindössze 14 százaléka értékelte jónak vagy nagyon jónak a hazai egészségügyi ellátást, 53 százalék pedig rossznak vagy nagyon rossznak jellemezte azt. A negatív megítélés tekintetében messze rosszabb eredményt értünk el, mint bármilyen más, a kutatásban részt vevő ország, a pozitív válaszok esetében pedig Lengyelországgal szerepeltünk egy helyen.

LEGNAGYOBB PROBLÉMÁK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

A felmérésből kiderül, a magyarok a legnagyobb problémák közé sorolják az egészségügyben a hosszú várólistákat, a megkérdezettek 65%-a gondolja így, második helyen pedig 61%-kal az a probléma szerepel, hogy nincs elég egészségügyi dolgozó hazánkban.

EGYETÉRT AZ ALÁBBI ÁLLÍTÁSOKKAL?

Az egészségügyi ellátásról két állítást tettek a kutatók, amelyekkel kapcsolatban kíváncsiak voltak a lakosság véleményére. Azzal, hogy „Az egészségügy a legjobb ellátást biztosítja számomra” a magyar megkérdezetteknek mindössze a 10 százaléka értett egyet. Ez nem csak messze a legrosszabb értékelés volt, de a negatív válaszok aránya is jóval meghaladta a többi országét. Hasonlóképpen az utolsó helyre kerültünk annál az állításnál is, amely szerint az országban mindenki ugyanolyan általános egészségügyi ellátást kap. Itt 42 százalékos volt az egyetértők aránya a világátlagot tekintve, ehhez képest Magyarországon csak 15 százalék gondolta így. 

AZ EGÉSZSÉGÜGY HELYZETÉT TEKINTVE MIRE SZÁMÍT A JÖVŐBEN?

Amellett, hogy az egészségügy helyzetét már most is katasztrofálisnak látjuk, nem vagyunk optimisták a jövőt illetően sem. Bár kirobbanó optimizmusról a világátlagot tekintve sem beszélhetünk, hiszen az összes ország megkérdezettjeinek a 33 százaléka mondta azt, hogy a jövőben jobb lesz a helyzet, Magyarországon ez mindössze 8 százalék volt, miközben 45 százalék mondta azt, hogy rosszabb lesz.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb