Közélet

Navracsics Tibor szerint folyamatosan csökken a korrupció Magyarországon, 2023-ra várja az első uniós pénzek érkezését

Magyarország jó példával szeretne elöl járni a közbeszerzési eljárások tisztasága és a korrupció elleni harc területén, ezért is tett vállalásokat – mondta a területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a Nézőpont Intézet új elemzésének bemutatóján.

Navracsics Tibor az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) 2016-2021-es adatait bemutatva ismertette: az elmúlt öt évben meredeken csökkent a hivatal által észrevételezett ügyek száma, amivel a magyar bűnüldöző hatóságokhoz fordult. Úgy fogalmazott: radikális “kifehéredés” figyelhető meg a magyar közbeszerzési eljárásokban és a korrupciós helyzetben.

2023-BAN JÖHETNEK AZ ELSŐ UNIÓS PÉNZEK

Ezt az Európai Bizottság dokumentuma is alátámasztja, amely szerint Magyarországon van még mit javítani, de az ország nem tartozik azon tagállamok közé, ahol komoly, súlyos problémákat tapasztaltak a közbeszerzési eljárások területén – fejtette ki. Magyarország ugyanakkor teljesíti a vállalásokat, ha ez a feltétele annak, hogy a magyar adófizetők hozzájussanak az őket megillető uniós forrásokhoz, és azokat transzparens, átlátható módon az ország fejlesztésére lehessen fordítani – hangsúlyozta Navracsics Tibor. A kormány azzal számol, hogy az Európai Bizottság év végéig elfogadja a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus magyar operatív programjait. “Tehát 2023-ra várjuk reálisan az első pénzek megérkezését” – tette hozzá.

2511 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKŰ VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSRA IS JOGOSULTAK VAGYUNK

Navracsics Tibor jelezte egyúttal, hogy a 2014–2020-as ciklust illetően Magyarország a források 79 százalékát már lehívta, jó eséllyel év végéig sikerül 80 százalék fölé kerülni. Emlékeztetett rá, a szintén még uniós tárgyalás alatt álló helyreállítási terv értelmében az ország 2511 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatásra is jogosult, amelynek csaknem 40 százaléka a klíma-, körülbelül 25 százaléka pedig a digitalizációs célokhoz járulna hozzá.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb