Sport

50 éves lenne Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar Posta bélyeget adott ki a tiszteletére

2020. június 20-án, életének 48. évében, súlyos betegség után hunyt el a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Benedek Tibor. A legenda az idei évben lenne 50 éves, a Magyar Posta pedig alkalmi bélyeg kibocsátásával tiszteleg az emléke előtt. A bélyegen a legendás vízilabdázó portréja látható, az összeállítás emellett egy alkalmi borítékot és egy alkalmi bélyegzőt is tartalmaz – tudatta a Nemzeti Sport.

A Magyar Posta – születésének 50. évfordulóján – alkalmi bélyeg kibocsátásával ünnepli a háromszoros olimpiai-, Európa- és világbajnok vízilabdázó Benedek Tibort, aki 2013 és 2016 között a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya volt. A Nemzeti Sport azt írja, hogy a bélyegen a két évvel ezelőtt elhunyt Benedek Tibor portréja, az alkalmi borítékon pedig egy dobójelenet látható, míg az alkalmi bélyegző motívuma az olimpikon vízilabdát tartó legendás, csuklószorítós bal karja. A bélyeg Viszlay Márk, a boríték Szaka József fotójának felhasználásával, Kara Orsolya grafikus tervei alapján készült.

TÖBB ALKALOMMAL VOLT MAGYAR ÉS OLASZ BAJNOK

Benedek Tibor 1972. július 12-én született Budapesten. Ötéves korában édesanyja vitte el úszni a gerincproblémái miatt. Vízilabdázni a Központi Sportiskolában kezdett, majd 1989 és 1996 között az Újpest csapatát erősítette. Ezt követően Olaszországba szerződött, ahol előbb az Assitalia Roma, majd a Pro Recco játékosa volt. Pályafutása folytatásában, 2004 és 2007 között ismét Magyarországon, a Budapesti Honvéd együttesében játszott, majd visszatért a Pro Reccóhoz, ahol 2012-es visszavonulásáig vízilabdázott.

Az Újpesttel LEN Kupát, Szuperkupát és BEK-et, a Pro Reccóval Bajnokok Ligáját, majd Euroligát nyert, emellett több alkalommal volt magyar és olasz bajnok. A Nemzeti színekben már fiatalon letette a névjegyét: 1989-ben ifjúsági Európa-bajnok lett – az isztambuli viadalon az oroszok ellen 8-7-es győzelemből hét góllal vette ki a részét -, majd a junior világ- és Európa-bajnokságról is bronzéremmel tért haza. Öt olimpián szerepelt, háromszoros olimpiai bajnok. A válogatottól a 2008-as pekingi olimpiai győzelem után köszönt el végleg, csúcsot jelentő 437 találkozóval a háta mögött. 2020. június 18-án hunyt el.

GYERTYAGYÚJTÁSSAL BÚCSÚZTAK A SZEGEDIEK

Egész Szeged (és egész Magyarország) gyászolt, amikor elhunyt Benedek Tibor. A Szegedi Férfi Vízilabda Csapat szervezésében a Városi Sportcsarnok előtt gyújtottak gyertyát a legenda emlékére.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: tire size calculator
'Fel a tetejéhez' gomb