Szegedi Arcok

Hatszoros áron kapott SZETÁV-számlát egy szegedi fitness stúdió, pedig a fűtést még be sem kapcsolták náluk (frissítve)

“Eddig közvetlenül nem érintett a dolog, tegnap azonban úgy zúgott be az ablakomon a rezsibomba, mint valami meteorit” – mondta Almási Bence, a főként kick-box személyi edzéssel foglalkozó szegedi Stamina Fitness üzemeltetője, egyben trénere. Mint korábban megírtuk, a SZETÁV október elsejétől a távhőszolgáltatást piaci áron biztosítja a nem lakossági felhasználóknak, a József Attila sugárúton működő kis fitness stúdió pedig az eddigi 25 ezer forintos havi általány helyett tegnap egy 164 ezres csekket kapott. Úgy, hogy nem is megy a fűtés náluk.

SOKKHATÁS, A REGGELI KÁVÉ MELLÉ: 25 EZRES HELYETT 164 EZRES SZETÁV-SZÁMLÁT KAPOTT A SZEGEDI TRÉNER

Mint a szerkesztőségünket megkereső Bence elmondta, a 80 négyzetméteres terem eddig havi 25 ezer forintot fizetett általányban a Szegedi Távfűtőnek, amelyhez hozzájöttek még az elszámoló számlák. Két hete kapták az értesítést, amely arról szólt, hogy a távhőszolgáltatást ezentúl piaci áron kapják a Szegedi Távfűtő Kft-től, bár, mint mesélte, az akkori adathalmazból egyszerűen lehetetlen volt kibogozni, hogy mennyi lesz az annyi. Tegnap aztán megjött az első csekk, a konkrét összeggel,

  • amely az eddigi 25.000 Ft helyett
  • annak a több, mint hatszorosa, 164.000 Ft lett.

A SZETÁV mellékelt levelében az állt, hogy az év végéig minden hónapban ezzel az összeggel kell számolniuk, plusz erre jönnek majd rá évi két alkalommal az elszámoló számlák, amelyek a tréner kalkuláció alapján 300-320 ezres tételek lesznek még. Mindebben az igazán fájó, hogy a fitness stúdióban még nem is megy a fűtés, mint magyarázta, a vállalkozása jellegéből adódóan nem is nagyon kell fűteni, mivel mozogni járnak hozzá az emberek.

LEVÁLÁS VAGY SZÜNETELTETÉS?

“Düh, kilátástalanság és sokk” – válaszolta arra a kérdésünkre Bence, hogy mit érzett a boríték kinyitásakor. Az egyébként katás egyéni vállalkozó szegedi fiatalember azonnal elkezdett matekozni, most azon tör a fejét, hogy leváljon a SZETÁV hálózatáról, esetleg szüneteltesse azt, és megpróbálja a terem fűtését a beszerelt split klímával megoldani. Az utóbbi kapcsán a legnagyobb probléma, hogy még villanyszámlát sem kapott, egyelőre azt sem tudja, az mennyi lesz, de nem túl bizakodó. A napelem nála nem opció, mivel egy panelház aljában működteti vállalkozását.

NINCS HOVÁ LETEKERNI A FŰTÉST, MERT EDDIG SEM MENT

Nincs más út, erre tettem fel az életem – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy megfordult-e a fejében az, hogy bezárja az edzőtermet. Ahhoz, hogy túléljék a helyzetet, muszáj lesz kiutat keresni, mint magyarázta, nem akart árat emelni, de ezentúl erre is szükség lesz.

“A legnagyobb szívás, hogy nem tudok spórolni a fűtésen, nincs hova letekerni, mert ugye, eddig sem ment”

– tette hozzá. Az edző szomszédjában van egy pedikűrös is, ő is tegnap kapta meg a levelet, interjúalanyunk szólt neki, hogy üljön le, mielőtt kinyitja. Bejött a tipp: a hölgy a garázs méretű üzletére az eddigi 10 ezres helyett egy 70 ezres általányt kapott a SZETÁV-tól.

HAVONTA 125 MILLIÓS ÁLLAMI TÁMOGATÁST KAP A SZETÁV, VISZONT OKTÓBER 1-TŐL PIACI ÁRON SZÁMLÁZZA A TÁVHŐT A SZEGEDI VÁLLALKOZÁSOKNAK

Mivel a többségében önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatókat súlyosan érinti az energiaválság, a kormány kénytelen volt bővíteni a távhőkasszát, amiről a hivatalos rendelet bő két hete jelent meg a Magyar Közlönyben. A dokumentum szerint a Szegedi Távfűtő Kft. havonta több mint 125 millió forint fix összeget kap, azonban támogatás ide vagy oda, a SZETÁV bejelentette:

október elsejétől piaci áron kapják a nem lakossági felhasználók a szegedi távhőt.

“A megnövekedett költségekről az érintetteknek tájékoztató levelet küldtünk ki, ennek kézhezvétele óta sok vállalkozás tulajdonosa érdeklődik a szolgáltatás szüneteltetésének lehetőségeiről” – közölte a cég a legutóbbi cikkünk megjelenésekor. Hozzátették, mivel a szüneteltetés igencsak összetett kérdés, amelynek eldöntéséhez (érdemes, illetve lehetséges-e) több dolgot kell megvizsgálni, ezért arra kérik a szüneteltetni kívánó vállalkozásokat, hogy a kérelmüket minden esetben írásban nyújtsák be postai úton.

FRISSÍTVE: ARRA KÉRTÉK A SZETÁVNÁL, HOGY NE FIZESSE BE A SZÁMLÁT

Bence csütörtök reggel írt ránk, van némi fejlemény az ügyben. “Voltam a SZETÁV-nál, elvileg korrekció lesz, a mikrovállalkozások távhőjét mégsem emelik vagy legalábbis nem ilyen mértékben” – számolt be róla cikkünk főszereplője. A szegedi kisvállalkozónak azt mondták, ne fizesse ki a számlát, két héten belül ugyanis kapni fog egy új levelet az aktualizált rezsiköltségekről.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb