Közélet

Havi 9600 forintot kell fizetnie jövőre annak, akinek nincs egészségbiztosítása

A NAV október 12-én publikált tájékoztatója alapján 2023-ban az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 9600 forintra emelkedik a jelenlegi 8400 forintról, egy napra vetítve pedig 320 forint lesz a fizetendő összeg a mostani 280 forint helyett.

A 24.hu felhívta a figyelmet arra, hogy belföldi magánszemélynek akkor kell egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, ha megszűnik a jogosultsága az egészségügyi szolgáltatásra, vagyis: például már nem áll munkaviszonyban. Ezután passzív jogon még maximum 45 napig élhet a biztosítás.

2020-BAN VÁLTOZOTT A SZABÁLY

2020. júliusa óta az a szabály, hogy ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot, és a hátraléka meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást. Ebben az esetben a NEAK érvényteleníti a magánszemély társadalombiztosítási azonosító jelét (tajszám), ami ezután legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes. Kiemelték azt is, hogy ha valaki méltányolható jövedelmi, vagyoni és szociális körülményei miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, fizetési kedvezményt: részletfizetést, fizetési halasztást vagy mérséklést kérhet a NAV-tól. Aki külföldre távozik, és ott egészségügyi szolgáltatási jogosultságot szerez, az mentesülhet a járulékfizetés alól, de ezt be kell jelentenie a NAV felé.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb