Közélet

Szegeden a Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt több mint 100-an tüntettek, de a Kőrösy és a Deák Ferenc Gimnázium is csatlakozott a demonstrációhoz

Szegeden több iskolában is sztrájkolnak pénteken a tanárok, és mivel a szabályok szerint a munkabeszüntetés közben nem jöhetnek ki az iskolaépületből, a tanítási idő kezdete előtt álltak ki iskolájuk elé – tudósít a Telex.

Mint írják, a Deák Ferenc Gimnáziumnál elmondták a részt vevő tanárok, hogy közös nyilatkozatot írtak alá, amellyel szolidaritási fogadalmat tettek a tiltakozók mellett, ehhez már több szegedi és a város környékén lévő iskola tanárai, továbbá más oktatási-, nevelési-, és gyermekintézmények dolgozói is csatlakoztak.

ELÍTÉLIK A VELÜK SZEMBEN ALKALMAZOTT MÓDSZEREKET

A nyilatkozatban elítélik a hatalom velük szemben alkalmazott megfélemlítési módszereit, a fenyegetéseket és az elbocsátásokat. Követelik, hogy alkotmányos jogaikat, szólás-, és véleményszabadságukat mindenki tartsa tiszteletben. Azt is kinyilvánítják: Szegeden nem tűrik, hogy bárkit meghurcoljanak azért, mert jogosan fellép az oktatás megoldatlan gondjainak ügyében. Az aláírók kiállnak egymásért, és ha a tiltakozás miatt valakit sérelem ér, az ellen közösen fognak fellépni, jogorvoslatot kérnek, és a nyilvánossághoz fordulnak. Követelik, hogy az erőfitogtatás helyett tárgyalások induljanak az oktatási reformról. A Deákban ma sztrájkolnak, a munkabeszüntetésben a mintegy 70 tanár közül több mint harmincan vesznek részt, így pénteken csak a végzős osztályok óráit tartják meg. Eddig 17 általános és középiskola ötszázhúsz tanára írta alá egy nyilatkozatot, további csatlakozókat is várják.

A KŐRÖSY IS CSATLAKOZOTT A DEMONSTRÁCIÓHOZ

A portál szerint a Stefánia parkban található Kőrösy József Közgazdasági Technikum is csatlakozott azon szegedi oktatási intézményekhez, akik bekapcsolódtak az országos sztrájkba. Reggel 7 óra 20 perckor 16 tanár állt ki a Kőrösy elé, hogy felolvassák azt a közösen megfogalmazott nyilatkozatot, melyben szolidaritást fogadnak egymásért. A Kőrösyből a nyilatkozatot 23 pedagógus írta alá, és elmondták, remélik, csatlakoznak még hozzájuk. Az egymás felé való szolidaritás mellett határozottan elítélik kollégáik meghurcolását és követelik, hogy a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága mindenkit megillethessen és emiatt senkit, semmiféle retorzió ne érhessen. Kijelentették nyilatkozatukban továbbá azt is, hogy Szegeden ha bárkit ilyen retorzió fog érni a jövőben, akkor együtt, közösen fognak kiállni érte.

A GÁBOR DÉNES ELŐTT 100-AN TILTAKOZTAK

A Mars téren található Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt szintén tüntettek, körülbelül 100–120 fős tömeg állt ki transzparensekkel, és követelésekkel a magyar kormány felé. A megmozdulást két diáklány indította, akikhez később tanáraik is odaálltak. A pedagógusok 7:35-kor közös szolidaritási nyilatkozatot olvastak fel, melybe egyben követeléseiket is belefoglalták, illetve a nyilatkozattal garantálják, hogy kiállnak egymásért, és a „nyilvanosság minden erejével” fognak küzdeni a kormány megfélemlítő politikája ellen, és a meghurcolások ellen.

A JÖVŐ HÉTEN ISMÉT SZTRÁJKOLNAK

A Telex arról is ír, hogy Szegeden bejelentették a sztrájkoló tanárok, hogy a jövő héten újabb tiltakozó akció lesz a városban. A közoktatás helyzetének javításáért küzdő tanárok, oktatási dolgozók, a hozzájuk csatlakozó diákok, szülők és támogatók október 20-án, csütörtökön délután háromnegyed öttől demonstrációt tartanak a szegedi belvárosban: a Dugonics téren gyülekeznek, majd élőláncot alkotnak, azt követően pedig beszédeket tartanak, és kinyilvánítják közös kiállásukat a jobb minőségű oktatásért.

FRISSÍTVE (12:04): A VASVÁRINÁL ÉLŐLÁNC VOLT

A Telex szerint a zsinagógákkal egy háztömbben található Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum előtt pénteken először volt megmozdulás, itt mintegy félszázan álltak be az iskolaépület előtti élőláncba. Fél nyolckor már 30–35 fő képezte a járdán sorakozó embervonalat, ami becsengetés előtt tíz perccel már 50 fős volt.

FRISSÍTVE (12:32): MAKÓN IS TÜNTETTEK

Gábor olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a Makói Általános Iskola Almási Épületének pedagógusai is szolidaritásukat fejezték ki, és kiálltak a tanárokért pénteken.

Fotó: Gyöngyi Waszlavszki FB.

Mint kiderült, a József Attila Gimnázium pedagógusai is feketébe öltözve csatlakoztak a polgári engedetlenséghez Makón….

Füge Anita fotója.

…illetve Hódmezővásárhelyen, a Németh László Gimnázium és Általános Iskolában is tüntettek a tanárok.

KÉT LÉPCSŐBEN EMELNÉK A BÉREKET

Mint tegnap megírtuk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezután a csütörtöki kormányinfón bejelentette: ha a kormány megegyezik az unióval, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb