Közélet

Bejelentés: jelentős pedagógusbér-emelés jöhet, jövőre 21 százalékkal nőhetnek a tanárfizetések – Kormányinfó live a Szeged365.hu-n!

Gentlemen, start your engines! 13 órától jön a soron következő Kormányinfó, a jelek szerint elég komoly témákat érinthet Gulyás Gergely. Percről percre tudósítással érkezünk a Szeged365.hu-n, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

A szerdai kormányülést követően a Kormányzati Tájékoztatási Központ nem közölte a csütörtöki Kormányinfó pontos tematikáját, nekünk azonban vannak tippjeink, ezeket az alábbi, ma reggeli cikkünkben foglaltuk össze:

Papírforma szerint délután 1-kor kezdünk!

13:12 ELINDULT A KORMÁNYINFÓ, JÖNNEK A BEJELENTÉSEK

Jönnek a bejelentések, Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a pódiumon, videós közvetítés formájában itt tudod nyomon követni a Kormányinfót:

Ha a YouTube stream akadna, kattints IDE, Facebookon is tudod nézni.

13:15 TIZENHÉT KÉRDÉSBEN EGYEZTEK MEG AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGGAL

“Lehetőség van az uniós tárgyalások eredményes lezárására” – kezdte Gulyás Gergely, mint mondta, 17 kérdésben egyeztek meg a bizottsággal, és ezek végrehajtását vállalták. Ezen felül

  • vállalták az egy ajánlattevős közbeszerzések csökkentését,
  • cselekvési tervet fogadnak el a közbeszerzési verseny fokozására,
  • támogatási rendszer jön létre a mikro KKV-k közbeszerzésen való részvételéhez,
  • továbbá megerősödik az OLAF-al való együttműködés.

Gulyás közölte, az érintett törvények egy részét már el is fogadta a parlament, és az Integritási Hatóság is működni fog.

13:17 JÖN A PEDAGÓGUS-BÉREMELÉS

Jelentős pedagógus-béremelés lehet, ha lesz megállapodás, 2025-re a diplomás átlagbér 80 százaléka lesz a fizetésük.

  • 2023-ban 21,
  • 2024-ben 25,
  • 2025-ben pedig 30 százalékkal akarják emelni a pedagógusbéreket.

13:22 ENERGETIKAI KÉRDÉSEK

“Magyarország energiaellátása biztosított” – szögezte le Gulyás, mint mondta, a legfőbb kérdés most az, hogy van-e elérhető energia, és mennyibe kerül. Magyarországon rendelkezésre áll elegendő energia, és az ország gázellátása fél évig biztosított. 

Gulyás szólt arról is, az energiarendszerben sok változtatás kell, és ha sikerül a bizottsággal megállapodni, akkor az RFF hitel részét zöld áttállásra, és az energiahálózat-rendszer megújítására költik. 

13:23 A JELENLEGI HÁLÓZAT NEM BÍR EL TÖBB NAPELEMES BETÁPLÁLÁST

A nagy igények miatt felfüggesztik a betáplálási kötelezettséget a napelemes villamostermelés esetén. A miniszter kifejtette, a jelenlegi hálózat nem bír el több napelemes betáplálást. A követező egy hónapban a tárgyalások lezárulnak az unióval, és akkor egy megújuló energiát jobban fogadni tudó rendszer épülhet fel.  

ÚJSÁGÍRÓI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

A Kormányinfó hagyományos, bejelentős részét az újságírói kérdések követik, cikkünk végén a rájuk adott válaszok közül szemezgetünk.

  • Gulyás Gergely szerint megállapodás esetén az első uniós utalás vagy a 2022-es év végén, vagy a 2023-as év elején érkezhet. Egy későbbi kérdésre válaszolva az is szóba került, hogy ez egy eljárási döntés volt, ami a hosszabbításról megszületett, a tartalmat viszont a bizottság és a kormány közötti tárgyalásokon vállaltak határozzák meg. A kormánynak az a célja, hogy az idei évben megállapodás jöjjön létre mind az operatív programokról, mind az RFF-ről.
  • A nemzeti konzultációval kapcsolatban elmondta, pénteken kezdődik meg a kérdőívek postázása, és ezzel együtt a kérdések is ismertek lesznek.
  • A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország képes volt arra, hogy Európa legnagyobb rezsitámogatási programját megvalósítsa, de ez az államnak iszonyatos terhet jelent. 
  • A diplomás átlagbér 2025-ben az előrejelzések szerint 900 ezer forint fölött lehet, a pedagógusbér pedig 777 ezer körül lesz így, hiszen a diplomás átlagbér 80 százalékát szeretnék elérni az emelésekkel – fejtette ki Gulyás Gergely egy másik kérdésre. Mint mondta, terveznek azzal is, hogy több pénzt kapjanak a hátrányos helyzetű régiókban állást vállaló pedagógusok.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb