Közélet

Öt szegedi iskolában sztrájkolnak ma reggel a pedagógusok, az egész országban folytatódik a tiltakozás

Újabb pedagógussztrájkot tartanak ma, annak az évfordulóján, hogy a szakszervezetek megfogalmazták követeléseiket a kormánynak. Érdemi változás azóta sem történt az oktatásban, így pénteken újabb munkabeszüntetésekre, élőláncos megmozdulásokra lehet számítani az ország több pontján. A Telex arról írt, hogy Szegeden legalább öt iskolában tartanak akciókat, sztrájkot, demonstrációt, és közös nyilatkozatot adnak majd ki 16 szegedi és Szeged környéki iskola tiltakozó tanárai.

JANUÁRBAN KEZDŐDTEK AZ ORSZÁGOS SZTRÁJKOK

A két pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) évek óta nem tud megállapodni a kormánnyal a követeléseikről. Ez vezetett ahhoz, hogy idén januárban 2016 után először újra országosan sztrájkoltak a tanárok, majd azt márciusban is folytatták.

Akkor azt szerették volna, hogy rendezzék a tanárok bérét, azaz ne a 2014-es minimálbér szerint határozzák meg az illetményüket. A kormány már régóta az EU-val való megállapodáshoz kötött helyreállítási alapból szeretné finanszírozni az ágazat béremelését, azt azonban továbbra sem tudni, mikor érkezhet meg ez a pénz. A kormány eddig jövőre 10 százalékos béremelést ígért a tanároknak. A szakszervezetek ezt nem tartották elfogadhatónak, álláspontjuk szerint azonnali 35 százalékos béremelésre lenne szükség.

KÉT LÉPCSŐBEN EMELNÉK A BÉREKET, 2025-RE BRUTTÓ 777 EZER FORINTOT KERESHETNEK A PEDAGÓGUSOK

Mint tegnap megírtuk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezután a csütörtöki kormányinfón bejelentette:

ha a kormány megegyezik az unióval, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér.

KIRÚGOTT KÖLCSEYSEK, TILTAKOZÁSOK AZ EGÉSZ ORSZÁGBAN

A pedagógustiltakozások legfrissebb hullámát az váltotta ki, hogy nemrégen a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt pedagógusát felmentették állásából, mert részt vettek a polgári engedetlenségben.

A legutóbbi dátum október 5-re esett, a Pedagógusok Világnapján megtartott országos pedagógussztrájkhoz több, mint 200 intézmény kollégái csatlakoztak. Szegeden a Deák Ferenc Gimnázium és a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziuma elé szerveztek élőláncot reggel 7 után, az előbbi helyszínen 200-220, az utóbbin 60-70 fő vett részt.

Aznap estére a Széchenyi térre szerveztek megmozdulást a pedagógusokért, a Klebelsberg-szobornál többszáz fős tömeg gyűlt össze, közben Budapesten a beszámolók alapján több tízezer ember vonult.

A Telex szerint ma Szegeden legalább öt iskolában tartanak akciókat, sztrájkot, demonstrációt, napközben pedig közös nyilatkozatot ad majd ki 16 szegedi és Szeged környéki iskola. A 24 arról írt, hogy a fővárosban újabb nagy volumenű megmozdulásra kell számítani, délután fél öttől a Hősök teréről indul a Diákok a Tanárokért tüntetése a Belügyminisztériumhoz.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ผลบอล
'Fel a tetejéhez' gomb