Mindenmás

Visszakerülhetnek az eredeti tulajdonosokhoz az Ásotthalomnál elhagyatott, és már kibelezett csempészautók

Szürreális képet mutat Ásotthalom környezete: a csodálatos erdőket a több tonnányi szemét mellett az otthagyott roncsautók tarkítják – írtuk meg még szeptemberben, most pedig a Ripost rákérdezett a rendőrségnél arra, hogy hogy mi lesz a sorsa ezeknek a járműveknek. Mint kiderült, ellenőrzi a rendőrség azokat az autókat, amelyeket a határ menti erdőkben hagynak ott az embercsempészek, és nagy eséllyel a lopott járművek visszakerülnek a tulajdonosokhoz.  

A térség az embercsempészek egyik közkedvelt illegális migráns felvevőhelye: a határkerítésen szerencsésen átjutott migránsok innen próbálnak Ausztriába jutni, a jobb élet reményében. Azonban nem csak a bevándorlók és embercsempészek vannak itt jelen, hanem a határrendészet és rendőrség is, így gyakran előfordul, hogy egy-egy rajtaütésnél az embercsempész menekülőre fogja a dolgot, és hátrahagyja – ez egyébként vélhetően lopott – autóját. Ezek a roncsok szaporodnak az erdőkben, amennyiben ugyanis nem képezi a bűncselekmény tárgyát az autó, azaz nem abban történik a tettenérés, akkor nem foglalja le a rendőrség a járgányt, csak közút mellől vagy forgalom akadályoztatása esetén szállítják el.

KILOPJÁK AZ ALKATRÉSZEKET

Az elhagyott autók mára egy új bűnözési hullámot indítottak el Ásotthalmon: erre szakosodott csoportok járják a környéket, hogy a mozdítható alkatrészeket kilopják ezekből az autókból a későbbi értékesítés reményében. A Ripost most megkérdezte a rendőrséget, hogy mi lesz a sorsa ezeknek az autóknak. 

A RENDŐRSÉG ÁTVIZSGÁLJA AZ ELHAGYOTT AUTÓKAT

„A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság jelenlegi gyakorlata szerint a térségben elhagyott gépjárműveket a határrendészeti szolgálat – a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség – állománya ellenőrzi. A kirendeltség az ellenőrzés során vizsgálja, hogy a gépkocsi nem származik-e bűncselekményből, a hazai és a nemzetközi körözési rendszerekben nem szerepel-e. Jogsértés, vagy körözés megállapítása esetén az adott eljárás szabályai szerint teszi meg a szükséges intézkedéseket. Az embercsempészés bűncselekmény elkövetésével összefüggő gépjárművet a rendőrség büntetőeljárás keretében lefoglalja” – válaszolt a rendőrség a Ripostnak. Tehát a rendőrség és a határrendészet minden autót átvizsgál, így nagy az esélye annak, hogy amennyiben lopott az autó, visszakerülhessen a tulajdonosához – tette hozzá a lap.

A KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS LEFOLYTATÁSA A HATÁRRENDÉSZET FELADATA

„Bűncselekménnyel nem érintett, közterületen őrizetlenül hagyott jármű esetén a rendőrség intézkedik a gépjármű körözési nyilvántartási rendszerben történő ellenőrzésére. Amennyiben a jármű a körözési adattárában szerepel, a rendőrség a körözésben szereplő információk alapján a szükséges eljárást lefolytatja. Emellett a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 2. § (1) bekezdésében, valamint a 45. és 45/A. § (1) bekezdésében megfogalmazottak szerint – vagyonbiztonságot veszélyeztető állapot, forgalom- és közbiztonsági okokból – a jármű elszállítható. Az elszállítás, valamint a tulajdonos felkutatásával, értesítésével, illetve azonosítatlan tulajdonos esetén az értékesítéssel összefüggő közigazgatási eljárás lefolytatása a határrendészeti szerv feladata”– írja a Ripostnak küldött levelében a rendőrség. Kiemelték azt is, hogy amennyiben találunk egy ilyen elhagyott csempészautót, és abban az autó igazi tulajdonosára utaló jel, információ adat merül fel, úgy azt a rendőrségnek be kell jelenteni, a bizonyítékként felhasználható tárgyakat, iratokat a hatóságnak át kell adni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb