Szegedi Arcok

Napi cukiság: vikunya-, és alpakacsikó született a Szegedi Vadasparkban

Két alpaka- (Vicugna pacos) és egy vikunyacsikó (Vicugna vicugna) született szeptemberben a Szegedi Vadasparkban, a dél-amerikai teveféléket már a látogatók is megtekinthetik kifutójukban – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató pénteken az MTI-t.

A vikunya kifejezetten ritka faj, Szegeden a fajmentő tenyészprogram keretében tartják, így természetvédelmi jelentősége is van a csapat gyarapodásának – tette hozzá.

ÉSZAK-AMERIKÁBAN FEJLŐDTEK KI

A tevefélék Észak-Amerikában fejlődtek ki, onnan terjedtek el az Óvilágban és Dél-Amerikában – pont az eredeti elterjedési területükön nem maradtak fenn ma is élő fajai. Valamennyi teveféle közös jellemzője, hogy rendkívül jól tűrik a szárazságot, hosszú ideig képesek víz nélkül is életben maradni, a legsilányabb takarmányon is elélnek, és kiváló minőségű szőrüknek köszönhetően a szélsőséges hideget és meleget egyaránt jól viselik. A puszta rokonságon túl az alpaka és a vikunya között leszármazási kapcsolat is fennáll. Sokáig úgy vélték, hogy az alpakák ősei ugyanúgy a vad guanakók (Lama guanicoe), mint a lámákéi (Lama glama). A genetikai vizsgálatok azonban megerősítették azt a hipotézis, hogy valójában a vikunyák az alpakák ősei. A mai Peru területén élő őslakosok mintegy háromezer éve háziasíthatták elsősorban értékes szőréért.

Európában az alpaka egyre népszerűbb háziállat, míg ősét, a vikunyát a Dél-Amerikát meghódító európaiak csaknem kipusztították. A fokozott védelemnek köszönhetően megmenekült a kipusztulástól, a múlt század hatvanas éveiben mindössze 10 ezer egyedre csökkent egyedszámuk ma már meghaladja a 350 ezret.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb