Szegedi Arcok

“A sors fintora, hogy egy fekete orrszarvú végzett vele, mikor a megmentésükre tette fel az életét” – exkluzív interjú Bedő Orsival, a tragikusan elhunyt kiskunhalasi ökológus feleségével

Orrszarvú támadás áldozata lett egy magyar ökológus Ruandában – szóltak a megdöbbentő hírek 2017-ben valamennyi hírcsatornán. Az esetről nem sokat lehetett tudni, csak a száraz tényeket. Most a tragédia után 5 évvel a kiskunhalasi születésű Gyöngyi Krisztián ökológus, orrszarvúkutató regénybe illő történetét a világutazó szerző, Balogh Boglárka meséli el Krisztián felesége, Bedő Orsolya emlékei alapján. Az orrszarvúk hajnala című könyvről, Krisztián munkásságáról, haláláról és örökségéről a Szegeden élő Orsival beszélgettünk.

KRISZTIÁN TENGERI MATRÓZKÉNT INDULT NEKI A NAGYVILÁGNAK

Krisztiánt már fiatalként magával ragadták Dékány András könyvei, ma is népszerű tengerészregény-sorozata inspirálta abban, hogy elinduljon a nagyvilágba. Először tengeri matrózként szelte át a habokat, s másfél év alatt rengeteg új élményt gyűjtött. Eljutott például Kenyába, ahol részt vett egy szafarin, s ott történt az áttörés az életében, találkozott ugyanis az afrikai nagyvadakkal, köztük a fekete orrszarvúkkal. Annyira lenyűgözték ezek az állatok, megérintették hányattatott sorsuk, ahogy az orvvadászat miatt a faj a kihalás szélére került, hogy elhatározta, a fekete orrszarvúk megmentésének akarja szentelni az életét.

Fotó: origo.hu

KRISZTIÁN AZ ELSŐ PILLANATBAN MEGBABONÁZTA ORSIT

Orsi és Krisztián Londonban ismerkedett meg 2007-ben. Egy 33 éves ereje teljében lévő férfi volt, Orsi pedig egy 23 éves fiatal lány, aki éppen, hogy csak kiszakadt Szegedről, ahol az egyetemen német szakon végzett és megkezdte kalandját a nagyvilágban. “Krisztián már az első pillanatban megbabonázott, ahogy mesélt az útjairól, a tapasztalatairól, a hajózásról és az afrikai élményeiről. Egyből nagyon egymásra találtunk, hamarosan össze is költöztünk” – mesélte Orsi.

“TUDTAM, HA EGYÜTT MARADUNK, RÁM IS AZ VÁR, HOGY IRÁNY AFRIKA”

Krisztián akkor kezdte egyetemi tanulmányait Canterburyben, a Kenti Egyetem Gerald Durell Intézetében, mely Európában, de talán az egész világon a legrangosabb vadvédelmi képzést nyújtja. Itt szerezte meg vadvédelemből diplomáját, amit követett szintén Angliában alkalmazott ökológus mesterdiplomája. “Tudtam, hogyha mi együtt maradunk, akkor rám is az vár, hogy irány Afrika, együtt fogunk kiköltözni majd egy nap” – folytatta történetüket Orsi, majd elárulta, tudatosan készültek mindketten a nagy útra. Krisztián tanította, okította Orsit, rengeteg dokumentumfilmet néztek meg, melyben feltárult a lány előtt a fekete kontinens rejtélyes világa.

HAT ÉVET TÖLTÖTTEK MALAWIBAN, “AFRIKA MELEG SZÍVÉBEN”

Végül Orsi és Krisztián 2011-ben utazott ki először közösen Afrikába, Krisztián alkalmazott ökológusi diplomamunkája keretében, ahol táplálkozás-ökológiai kutatást végzett fekete orrszarvúkkal egy vadrezervátumban. Így vette kezdetét életüknek legizgalmasabb és felejthetetlen vadromantikus időszaka, mely során hat évet töltöttek Malawiban. “Mindenképpen egzotikusnak mondhatom az ottani életünket. Egy európai lány számára, aki a nyugati civilizációban nőtt fel, döbbenetes volt szembesülni a hatalmas kontrasztokkal, a szegénységgel, amit meg kell, hogy az ember tapasztaljon ahhoz, hogy megértse. Malawi nagyon szegény ország, Haiti után a világ legszegényebb nemzete, mégis az itt élő emberek boldogok azzal, amilyük van. Ezért hívják Malawit “Afrika meleg szívének” („Warmheart of Africa”)” – mesélte Orsi.

“SOKAN MONDTÁK, HOGY MILYEN SZERENCSÉSEK VAGYUNK, HOGY ITT ÉLHETÜNK”

2012-től Krisztián már nem csupán kutatóként, hanem hivatalosan orrszarvú specialistaként dolgozott a Liwonde Nemzeti Parkban, közösen vezetve a projektet Orsival. A projekt célja a fekete orrszarvúk megfigyelése, feltérképezése, monitorozása jeladó segítségével, befogásuk, ha szükséges volt és a sebesült állatok ellátása, de munkájuknak fontos részét képezte az emberek felvilágosítása is.

Krisztián és Orsi a Liwonde Nemzeti Parkban egy szafari táborban élt, messze a civilizációtól, egy elzárt közösségben. Ideszületett kislányuk is, Estella. Mint Orsi mesélte, semmiben nem szenvedtek hiányt, mindennap volt mit enniük, néha még meleg vizük is a napenergiának köszönhetően, s generátor segítségével még áramhoz is jutottak. “Sokan mondták, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy itt élhetünk a Shire folyó partján, és itt nézhetjük a naplementét, vagy a csillagokat éjszaka, miközben a vízilovak morgolódnak, vagy éppen egy elefántcsorda vonul el a házunk előtt. Hatalmas privilégium volt ebben az érintetlen paradicsomban élni” – idézte fel Orsi.

HARRY HERCEGGEL IS DOLGOZTAK EGYÜTT MALAWIBAN

Az utolsó évüket töltötték kint, amikor egy expedíció során magával Harry herceggel is dolgoztak együtt. Az African Parks dél-afrikai szervezet 250 elefántot telepített át a Liwonde Nemzeti Parkból egy másikba, mivel eddigi élőhelyükön túlszaporodtak az állatok, s Harry herceg ennek az áttelepítő csapatnak volt a díszvendége. Ahogy Orsi mesélte, ugyanúgy kivette a részét a munkából, mint a többi vadőr és katona, ott aludt a táborban, és ugyanúgy tűzről melegített vízben tusolt, mint bárki más három héten keresztül.

2017-BEN KRISZTIÁN EGY ORRSZARVÚMENTŐ-AKCIÓBAN ÉLETÉT VESZTETTE

Megannyi kalanddal és csodával átitatott különleges életüknek 2017-ben egy tragédia vetett véget. Azon a nyáron Krisztián egy orrszarvúmentő-akcióban életét vesztette. Az African Parks dél-afrikai szervezet átkérte Krisztiánt Ruandába, hogy segítsen az Akagera Nemzeti Parkba visszatelepíteni 18 orrszarvút Dél-Afrikából. Így a család átmenetileg átköltözött Ruandába. Amikor az orrszarvúk megérkeztek először tartókarámokba kerültek, hogy szokják új környezetüket. Mikor kiengedték őket, két hím összeverekedett. A vesztes orrszarvú, Heródes, ezt követően sebzetten elvonult. Mivel félő volt, hogy belehal sérüléseibe, ezért Krisztián és csapata elindult az állat felkutatására.

“A SORS FINTORA, HOGY EGY FEKETE ORRSZARVÚ VÉGZETT VELE, MIKOR AZ Ő MEGMENTÉSÜKRE TETTE FEL AZ ÉLETÉT”

A keresőcsapat három-négy óra menetelés után bukkant a nyomaira. Libasorban haladtak az embernagyságú fűben, mikor megindult feléjük a hatalmas hím. Az első vadőr még észrevette a száguldó orrszarvút és félre tudott ugrani, Krisztián, aki közvetlenül mögötte állt, azonban már nem tudott reagálni, olyan gyorsan történtek az események. Az 1500-2000 kilogramm között mozgó orrszarvú nekiszaladt. Krisztiánt a fejénél, illetve a nyaka magasságában érte az ütés, melynek következtében a helyszínen meghalt. “A sors fintora, hogy egy fekete orrszarvú végzett vele, mikor feltette az életét a megmentésükre, de vannak dolgok, melyek meg vannak írva és nem kerülheted el a sorsodat” – mondta Orsi, aki azt is elárulta, ezt követően még aznap elindultak haza kislányával, Orsi családjához mentek Kiskunmajsára. Egyébként, mint mondta, Heródest hetekkel később sikerült befogniuk, megmentették, és a mai napig a nemzeti parkban él.

“A 43 ÉVEM ALATT ÚGY ÉRZEM, MINTHA NYOLCVANAT MEGÉLTEM VOLNA”

“Krisztián sokszor hangoztatta, ha velem valami történik, akkor te fogod egyedül tudni, hogy milyen boldog ember voltam, mert pont úgy élek, ahogy szeretném, azt csinálom, amit szeretek és ott vagyok, ahol lennem kell. Került, amibe került és bármennyi áldozattal járt. Én a 43 évem alatt úgy érzem, mintha nyolcvanat megéltem volna” – idézte fel Orsi Krisztián szavait, majd hozzátette, férje a halála előtti napon is pont elmondta ezeket a szavakat neki.

ORSI MÁSFÉL ÉVE VÁGOTT BELE, HOGY KÖNYVBEN ÁLLÍTSON EMLÉKET KRISZTIÁNNAK

Orsi éveken keresztül visszautasított minden megkeresést, hogy interjút adjon Krisztián életéről és tragikus haláláról, túl fájdalmas volt számára beszélni a történtekről. Azután felkereste Balogh Boglárka, a National Geographic Magyarország online szerzője, s az ő hatására belevágtak először egy cikk írásába, azután megszületett az ötlet, hogy Krisztián életének könyvben állítsanak emléket.

“MÁR NEM CSUKLIK EL A HANGOM, MIKOR KRISZTIÁNRÓL BESZÉLEK”

“Sorsszerűnek érzem, hogy Balogh Boglárka megjelent az életemben, mert nagyon sokat segített nekem a tragédia, a gyász feldolgozásában. Édeskeserű út volt, mire létrejött ez a könyv. Rengeteget sírtunk, nevettünk együtt a könyv megszületésének másfél éve alatt. Bogi hozta el számomra az áttörést, hogy átszakadt bennem a gát és fel tudtam dolgozni a traumát” – avatott be Orsi bennünket – Már nem csuklik el a hangom, mikor Krisztiánról beszélek, sőt, missziómnak érzem, hogy megismertessem a világgal őt és a törekvéseit” – folytatta, majd hozzátette, jelenlegi munkaadója, Dr. Andréka György, a győri Xantus János Állatkert igazgatója is nagyon sokat tett azért, hogy ez a könyv létrejöhessen, az ő anyagi támogatása nélkül nem lehetne ma a könyvesboltok polcain Az orrszarvúk hajnala című kötet.

Orsi jelenleg is egy afrikai nemzeti parknak dolgozik a győri állatkerten keresztül. 2020 óta Szegeden él párjával és kislányával, Estellával. Úgy érzi, egy életen belül már a második életét éli, de soha nem feledi az elsőt, ha elég nagy lesz, kislányával szeretne visszatérni Afrikába, hogy Estella megismerhesse édesapja örökségét.

A képeket köszönjük Orsinak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb