Mindenmás

Napi pakk: napsütés, Dugonics András születésnap és Atlético Madrid – Rayo Vallecano meccs

Hűvösebb reggellel, viszont kellemes délutáni időjárással vágunk neki a keddnek. Most is van kire büszkének lennünk, hiszen Dugonics András pontosan 282 éve született, de egy haveri meccsnézésre is számíthatsz a Bárkában ma Szegeden. Készíts egy kiadós reggelit, kavard meg a kávét, mi pedig már hozzuk is a legfontosabb infókat mára is!

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk Nektek:

  • Lukács,
  • Ambrus
  • és Jusztusz!

282 ÉVE SZÜLETETT SZEGED BÜSZKESÉGE: DUGONICS ANDRÁS

Van mire büszkére lennünk ma is, hiszen egészen pontosan 282 éve, ezen a napon született meg Szegeden Dugonics András, az első magyar regény, az Etelka írója. Első írásai költemények voltak magyar, illetve latin és német nyelven. 1774-ben Trója veszedelme címmel a klasszikus eposzokat dolgozta fel prózában, 1780-ban pedig elkészítette az Odüsszeia első magyar fordítását is, amely Ulissesnek, ama híres és nevezetes görög királynak csudálatos történetei címen jelent meg. 1786-ban fejezte be mindmáig legismertebb munkáját, az Etelkát, az első valódi magyar regényt. A cenzúra csak 1788-ban engedélyezte a mű megjelenését, amely ugyan a honfoglalás korában játszódik, de aktuálpolitikai célzattal, II. József németesítő politikája elleni tiltakozásul íródott.

KELLEMES IDŐT HOZ A KEDD

Kedden párás, ködös lehet a reggel Szegeden, de napközben már sok napsütésre számíthatunk. Csapadék nem várható. Nem lesz jelentős a légmozgás sem. A csúcshőmérséklet 20 és 24 fok között alakul. Jelentősebb változásra a hét közepén kell számítanunk, pénteken lesz a leghidegebb Szegeden.

MECCSNÉZÉS A BÁRKÁBAN

Izgalmas focimeccseknek nézünk elébe a héten, a Bárka pedig három nagy TV-n közvetíti őket a szegedieknek. A Bajnokok Ligája mai repertoárja így néz ki:

  • 18:00 – RB Leipzig – Hamburger SV,
  • 21:00 – Atlético Madrid – Rayo Vallecano.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb