Közélet

Putyin hadiállapotot rendelt el az Oroszország által illegitim módon elcsatolt négy ukrán megyében

Az orosz elnök szerdán aláírt egy rendeletet, mellyel beáll a hadiállapot az Oroszország által – illegitim módon – elcsatolt négy ukrán megye, Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporizzsja területén. A rendelet a helyi orosz adminisztráció hatáskörét jelentősen megnöveli. Az erről szóló bejelentést Putyin a nemzetbiztonsági tanács televízióban közvetített ülésén tette meg – írja a Telex.

Putyin szó szerint ezt mondta:

“Aláírtam egy rendeletet a hadiállapot bevezetéséről az Orosz Föderáció négy területére vonatkozóan. A rendeletet azonnali jóváhagyásra küldik a Szövetségi Tanácsnak és az Állami Dumának.”

KIJÁRÁSI TILALOM JÖHET

Az orosz elnök azt nem részletezte, hogy mivel jár a hadiállapot, de az eddigi nemzetközi gyakorlat szerint egyebek mellett hadiállapot kijárási tilalommal, a polgári személyek mozgásának korlátozásával, a kommunikáció fokozottabb ellenőrzésével, mindenféle politikai szerveződés és tiltakozás betiltásával jár. Putyin a hadiállapot bejelentésével egy időben arra is utasította Mihail Misusztyin miniszterelnököt, hogy állítson fel egy „speciális irányító testület”-et, mely a megszállt területeken biztosítja a „különleges katonai művelet” sikerét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb