Mindenmás

“Egyedül én mentem oda segíteni” – 10 éve történt az apátfalvi Hummeres gyilkosság, így emlékszik vissza az egyik szemtanú

10 éve történt meg a magyar kriminalisztika történelmébe “Hummeres gyilkosság” néven bevonult, tragikus eset, melynek során 2012. október 11-én Apátfalván, a Széchenyi és az Ady Endre utcák kereszteződésében egy konvoj elején haladó Hummer H2-es elgázolt egy motoros járőrt, aki félre akarta állítani. A szomorú évfordulóra most az egyik helyi lakos, Móra Ferenc emlékezett vissza, aki szemtanúként sietett a rendőrök segítségére, közösen fogták le a 13 lövés után is ellenkező Thomas Robert Bindbergert.

A TRAGIKUS ESET, AZ ÜGYÉSZSÉG KÖZLEMÉNYE ALAPJÁN

A Központi Nyomozó Főügyészség korabeli közlése szerint egy baráti társaság Romániából tartott hazafelé négy Hummer terepjáróval, amikor egyikükkel szemben gyorshajtás miatt bírságot szabtak ki. A 34 éves, büntetett előéletű gyanúsított a konvoj elején haladt. A történtek után a konvoj továbbhaladt, ekkor az eddigi adatok szerint a későbbi gázoló – a szóvivő fogalmazása szerint – ráhúzta a terepjárót a traffipaxoló civil rendőrautóra. A rendőr ekkor kért segítséget, és megjelent két rendőrmotoros, akik megpróbálták megállítani a Hummert.

Az ügyészség tájékoztatása szerint ekkor a sofőr a mellé érkező rendőrmotorost is megpróbálta leszorítani a Hummer. A másik motoros rendőr megelőzte a terepjárót, egy kereszteződésnél leszállt a járművéről. A konvoj ekkor megállt, majd a sofőr álló helyzetben gázt adott és elütötte a motoros rendőrt, aki később kórházba szállítás közben meghalt. A másik motoros rendőr és a civil rendőrautóban ülő rendőr ekkor odament a terepjáróhoz, de a sofőr nem akart kiszállni a járművéből. Ekkor rálőttek a járműre.

Összesen 13 lövést adtak le.

A sofőrt négy lövés eltalálta, súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett. Még ekkor is ellenállt, a férfit 10-15 perc dulakodás után tudta legyűrni két rendőr és a most megszólaló helyi férfi. Bindberger a sérülései miatt először a szegedi klinikára került, onnan pedig átszállították a tököli rabkórházba. Áldozata, a mindössze 34 éves Kenéz Imre kórházba szállítás közben vesztette életét.

Az eseménysort a Hummer mögött haladó másik, ugyancsak Hummer terepjáróból mobiltelefonon is rögzítették:

A Szegedi Törvényszék 2014. szeptember 25-én első fokon 15 év fegyházbüntetést szabott ki a korábban 15 alkalommal büntetett, 36 esztendős Thomas Robert Bindbergerre, tíz évre eltiltotta a közúti járművezetéstől és tíz évre kitiltotta Magyarország területéről.

A “hummeres gázoló” néven emlegetett férfi nem sokkal később, október 10-én a Szegedi Fegyház és Börtön II. számú objektumában, vélhetően öngyilkos lett.

“ÉRTELMETLEN HALÁL VOLT”

A Promenad24 a szomorú évforduló kapcsán mikrofonvégre kapta a férfit, aki annak idején civilként volt a tragédia szemtanúja, majd a hatóság segítője. Móra Ferenc a gázolás után segített a rendőröknek leteperni a gyanúsítottat, majd az ügy aktív szereplőjeként személyesen is jelen volt a meghallgatáson.

“Értelmetlen halál volt. Minden alkalommal eszembe szokott jutni, amikor Apátfalván elmegyek autóval Kenéz Imre emlékhelye mellett, a gázolás helyszínénél, az, ami akkor történt. Emlékszem az autóra, a motorra, az emberekre, és hogy egyedül én mentem oda segíteni. Pedig lett volna rá lehetősége másnak is. Egy ártatlan ember halt meg, akinek még tervei voltak, ki tudja, mi mindent várta volna az életben még”

– emlékezett vissza Móra Ferenc.

A férfi most, 10 évvel később is azt mondta: sokat gondolkozott rajta azóta is, vajon mi vihette a gázolót arra, hogy elüsse a rendőrt. Nem tudja a pontos választ, és talán sosem fogjuk megtudni.

Mózes Sándor nyugállományú alezredes, Kenéz Imre első parancsnoka a 10 éve, Apátfalvára szervezett megemlékezésen azt mondta, a törzszászlós kiváló rendőr volt, aki szerette a munkáját és példamutatóan dolgozott, kétszer főkapitányi jutalmat is kapott – emlékezett vissza az Origo. 1977-ben született, előbb Kecskeméten dolgozott járőrként, majd 1999-ben járőrvezetőként került a Csongrád megyei rendőrséghez, 2008 óta volt ellenőrző motoros járőrvezető. Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá nevezte ki Kenéz Imrét.

Fotó és forrás: Promenad24, Központi Nyomozó Főügyészség, MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb