Kikapcs

Ahol a forradalom lángja fellobbant: 1956-ra emlékezik Szeged, mutatjuk, hol és hogyan

Az 1956-os forradalom 66. évfordulójára emlékezik Szeged október 23-án. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal pénteken, a Rerrich Béla téri szabadság pillangója szobornál, az önkormányzat pedig vasárnap délelőtt a Rákóczi téri Nagy Imre emlékműnél tart koszorúzással egybekötött díszünnepséget. Az ünnepség miatt vasárnap parkolási tilalom lesz a Széchenyi téren.

Eddig két, hivatalosan bejelentett szegedi megemlékezésről tudni, amint megérkeznek a különféle politikai pártokhoz köthető sajtóközlemények, cikkünket frissíteni fogjuk velük.

A KORMÁNYHIVATAL KEZD, MÁR PÉNTEKEN MEGTARTJÁK A MEGEMLÉKEZÉST

Időrendi sorrendben a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatallal kezdünk, ők már pénteken megemlékeznek, a Rerrich Béla téri szabadság pillangója szobornál.

Az esemény délután 2-kor kezdődik majd, az intézmény vezetője, Zakar Péter mellett Dr. Balogh Elemér professzor, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Európai Jogtörténeti tanszékének vezetője is beszédet fog mondani.

VASÁRNAP 11 ELŐTT FELVONJÁK AZ ORSZÁGZÁSZLÓT

A vasárnapi események délelőtt 10:45-kor kezdődnek, amikor a Szegedi Városházánál felvonják az országzászlót, majd 11-től Nagy Imre szobránál, a Rákóczi téren, koszorúzással egybekötött díszünnepséget tartanak. Itt Kovács Tamás alpolgármester mond majd beszédet. Az ünnepségen részt vesznek majd a Szegedi Nemzeti Színház művészei, a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar és az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola kórusa.

PARKOLÁSI TILALOM LESZ A SZÉCHENYI TÉREN

Az országzászló-felvonás miatt vasárnap 10-től 11:15-ig tilos lesz autóval behajtani a Széchenyi tér városháza előtti részére, vagyis a Kiss Ernő és Károlyi utcák által határolt szakaszra és a Sóhajok hídja alatti területre.

A parkolási tilalom ugyanitt már hamarabb megkezdődik,

  • szombaton 18:00-tól,
  • vasárnap 12:00-ig aki az érintett területen parkol, elszállítják a járművét.

AHOL A FORRADALOM LÁNGJA FELLOBBANT: SZEGED

Kevesen tudják, de az ’56-os események Szegedről indultak ki. A forradalom és az azt követő megtorlás eseményeit legutóbb Jancsák Csaba szociológus és ’56 szakértő társaságában elevenítettük fel, íme a XX. század egyik legfontosabb magyar eseménye, szegedi szemüvegen át:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb