Közélet

Nálad már melegednek a radiátorok? Ezért nem érezzük azonnal, ha bekapcsolták a távfűtést – interjú Kóbor Balázs, SZETÁV igazgatóval

Október 19-én, szerdán elindult a távfűtés Szegeden, s noha a legtöbb városrészben már melegednek a radiátorok, Facebook oldalunkon csütörtök délelőtt még többen jelezték, hogy feléjük még se híre se hamva a fűtésnek. Arról, mi ennek az oka, Kóbor Balázzsal, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

VÁROSI RENDELET SZABÁLYOZZA A TÁVFŰTÉS INDULÁSÁT SZEGEDEN

Az ide vonatkozó kormányrendelet szerint a fűtési időszak az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időszak. Ez a dátum nem jelenti automatikusan a fűtés elindítását, de a távhőszolgáltató társaságok fűtési rendszerének ekkorra már készen kell állnia. Kóbor Balázs elmondta, a távfűtési rendszer indítását városi rendelet szabályozza, melynek értelmében a fűtést akkor kell bekapcsolni, amikor a napi átlaghőmérséklet 10 Celsius-fok alá csökken, vagy két egymást követő napon át 12 fok alatt alakul. Bár még szerdán sem érte el a rendeletben szabályozott értéket az időjárás, de a hidegebb éjszakák miatt bekapcsolták a távfűtést Szegeden.

OLVASÓINK TAPASZTALATAI ALAPJÁN VAN, AHOL MÁR MELEGSZENEK A RADIÁTOROK, DE AKADNAK OLYAN RÉSZEK IS A VÁROSBAN, AHOL MÉG NEM ÉREZNI A MELEGET

Olvasóink elmondása alapján csütörtök délelőtt már jó melegek voltak a radiátorok többek között a Budapesti körúton, Újszegeden, vagy éppen a Vértónál is. Ma reggelre Odessza városrészben csőtörés miatt maradtak meleg víz és fűtés nélkül a családok egyes háztartásokban, de Olvasóink jéghideg radiátorokról számoltak be:

  • a Vajda utcából,
  • a Pósz Jenő utcából,
  • a Becsei utcából,
  • a Retek utcából,
  • a Szilléri sorról,
  • a Szamos utcából,
  • valamint a Gyöngyvirág utcából is.

Az említett utcákkal kapcsolatban is változó a kép, más Olvasóink tapasztalatai alapján, ezeken a helyeken is tegnap este óta már melegszenek a radiátorok. Sőt, több hozzászóló is megjegyezte, a kellemes, 20 fokos őszi időjárásban még nem is érezték szükségét a fűtés bekapcsolásának.

A RENDSZERNEK VAN EGY LEGALÁBB 30 ÓRÁS FELFŰTÉSI IDŐSZAKA

Azzal kapcsolatban, hogy miért lehetnek ilyen eltérőek a szegediek tapasztalatai, Kóbor Balázs elmondta, hogy legalább egy nap kell, mire mindenhova odaér a meleg, hiszen a rendszernek, ami 28 700 lakást lát el Szegeden, van egy felfűtési időszaka, melyhez legalább 30 óra szükséges, mire teljesen beindul, először ugyanis a vezetékeket fűtik fel. “A távhő bekapcsolását 140 ember munkájával úgy időzítettük, hogy amikor jön a lehűlés, akkor a lakásokban legyen fűtés” – közölte Kóbor Balázs.

Az igazgató azt is elmondta, ha bárki problémát tapasztal a fűtéssel kapcsolatban, azt jelezze a Szegedi Távfűtő Kft. elérhetőségein akár email-ben, akár telefonon. Megjegyezte, a tegnapi indulás óta panasz még nem érkezett be társaságukhoz.

FELMERÜL A KÉRDÉS, BE KELL – E MÁR EGYÁLTALÁN KAPCSOLNI A FŰTÉST ILYEN ENERGIAÁRAK MELLETT

Kóbor Balázs arról is beszélt, felhasználóik egy része már hetek óta a fűtés indítását szorgalmazta a társaságnál, míg sokakban felmerült az a kérdés is, hogy be kell -e már egyáltalán kapcsolni a távfűtést ilyen energiaárak mellett. Mint mondta, a kormány az idei időszakra a szegedi távfűtést 800 millió forinttal támogatja. Hiába azonban az állami támogatás, elérte az energiaválság a Szegedi Távfűtő Kft.-t is, ezért október elsejétől a távhőszolgáltatást piaci áron tudják csak biztosítani a nem lakossági felhasználóknak.

“ROMLÁSBA DÖNT MINKET”

Városunkban a geotermikus energiára építve próbálják csökkenteni a gázfüggőséget és a károsanyag-kibocsájtást. Ezzel ugyan a gázfelhasználás egy része kiváltható, azonban ha kevesebb gázt vásárol a társaság, kevesebb támogatáshoz is juthatnak. “Szegeden épül az ország egyik legnagyobb geotermikus beruházása, azért, hogy kiváltsuk a fosszilis energiahordozókat. Mindeközben a kormány 50 ezer forint/gigajoule-on támogatja a gázmotoros hőelőállítást és 3100 forinton támogatja a geotermikus energia hasznosítását, amivel romlásba dönt minket” – árulta el az igazgató.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb