Közélet

Szegeden a pedagógusokért, Mindszenten az idősotthonért tüntettek csütörtökön

Mozgalmas volt a csütörtök: az elmúlt évek legnagyobb létszámú szegedi tüntetését tartották mintegy kétezren a belvárosban. Mint kiderült, nem csak Szegeden tartottak demonstrációt, hanem Mindszenten is, ahol az idősotthont mentenék meg a helyiek. Átmenetileg zárták volna be az intézményt, de kiderült: ha egyszer elköltöztetik az időseket, akkor nem lesz visszaút.

Mintegy százan tüntettek a mindszenti városháza előtt, mert a városvezetés november 1-től április 15-ig ideiglenesen bezárná az idősotthonát – írta a Népszava. A döntéssel az évi 3 milliárdos költségvetésű település mindössze 3,5 milliót spórolna. Az érintett 19 idős ember egy hódmezővásárhelyi intézményben kapna helyet, de érthető módon senki sem akar elköltözni egy másik városba. 

„Október elsején költözött be az otthonba az édesanyám. Nemsokára 91 éves. El tudja még látni magát, de már nem szeretett éjszaka egyedül lenni. Nagyon tetszik neki a hely, sok az ismerőse. Amikor meghallotta, hogy talán költöznie kell innen, egész éjszaka ébren maradt, sírt. Pedig Orbán is megmondta, hogy az utolsó, amit be fognak zárni, a gyermekintézmények és az öregek otthona” – mondta a mindszenti főtéren tartott demonstráción egy férfi. 

HA KIKÖLTÖZNEK AZ IDŐSEK, AKKOR AZ VÉGLEGES LESZ

Az intézményt – több más térségi otthonnal együtt – közösen működteti egy társulásban Mindszent, Hódmezővásárhely, Mártély és Székkutas. Zsótér Károly mindszenti polgármester szerint Hódmezővásárhely vezetője, Márki-Zay Péter rendelte el az intézmények összevonását, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje azonban ezt határozottan tagadta. A társulás egyik közelmúltbeli ülésén mindenesetre elhangzott: ideiglenesen nem lehet bezárni az intézményt, ha onnan kiköltöztetik a lakókat, akkor az alighanem végleges lesz. Miután ezt nem szeretnék a települések vezetői sem, ezért úgy tűnik, megváltoztatták a korábbi döntésüket, így az idősek november 1. után is maradhatnak Mindszenten. A Népszava úgy tudja, a végső döntést a testület a jövő hét elején hozza meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb