Közélet

Novák Katalin: “Mi, magyarok, szabadon akarunk határozni sorsunk, államunk igazgatása és munkánk értékesítése felől”

Katonai tiszteletadással, a szegedi születésű Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében vonták fel a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján vasárnap délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

A zászlót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban 1956-os lyukas zászlók lengtek.

MI, MAGYAROK SZABADON AKARUNK HATÁROZNI SORSUNK FELŐL”

„A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen. Szabadon akart határozni sorsa, államának igazgatása, munkájának értékesítése felől.” Mindszenty József szavai ma sem veszítettek aktualitásukból. Mi, magyarok, szabadon akarunk határozni sorsunk, államunk igazgatása és munkánk értékesítése felől. Ehhez erőforrást, ihletet, bátorságot adnak nekünk az ’56-os magyarok. „Kik szabadon éltek-haltak, Szolgaföldben nem nyughatnak” – írta a szegedi születésű Novák Katalin Facebook oldalán.

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Forrás és fotók: Novák Katalin Facebook oldala és MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb