Közélet

“Tűrünk, amikor kell, és visszaütünk, amikor lehet” – Orbán Viktor miniszterelnök megtartotta október 23-ai ünnepi beszédét

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délelőtt megtartotta október 23-ai ünnepi beszédét. Az eseményre rendhagyó módon Zalaegerszegen, a Mindszenty József életét bemutató Mindszentyneum – Mindszenty József látogatóközpont új épületének átadó ünnepségén került sor, írta meg az Index.

MA NEM MEGHALNUNK KELL A HAZÁÉRT, HANEM ÉLHETÜNK ÉRTE

Orbán Viktor beszédében elmondta, 1956 nem egy város, hanem az egész ország, sőt az egész nemzet forradalma volt. Méltók akarunk lenni Mindszenty bíboros közösségépítő örökségéhez, és az 56-os hősök halált megvető bátorságához, ki akarjuk használni azt a lehetőséget, hogy ma nem meghalnunk kell a hazáért, hanem élhetünk érte – mondta Orbán Viktor

“A LEGNAGYOBB MAGYAR EGYHÁZFŐK MINDIG PRÓFÉTAKÉNT VEZETTÉK A MAGYAR NÉPET”

Orbán Viktor a magyar egyházi világ nagy alakjait méltatva kijelentette: ők nem csak a hit dolgaiban jelentenek igazodási pontot. A nagy magyar katolikus egyházfők nemcsak az evangélium hirdetésében jártak az élen, de útmutatással, tetteikkel életükben és halálukban is “Mária országát, Magyarországot” szolgálták – mondta. Hangsúlyozta: a legnagyobb magyar egyházfők mindig prófétaként vezették a magyar népet, és “ellátták a szellemi országvezetés feladatát a politikai vezetők mellett, vagy ha kellett – és gyakran kellett – a politikai vezetők helyett is”. Mindszenty József ilyen főpap volt – tette hozzá Orbán Viktor.

A FORRADALOM HŐSEINEK TETTEIT EGY IDEA HAJTOTTA: A SZABAD MAGYARORSZÁG SZERELMESEI VOLTAK”

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy ma 56 hőseire emlékezünk, azokra a magyarokra, akik akkor megmutatták, milyen egy igazi szabadságszerető nemzet. “A forradalom hősei nagyon is különbözőek voltak, de ugyanaz az idea hajtotta tetteiket: ők mind a szabad Magyarország szerelmesei voltak. Vállaltak minden veszélyt és kockázatot, mert hittek abban, hogy sikert érhetnek el” – mondta el a miniszterelnök, majd folytatta: “Magyarok százezrei vettek részt a forradalomban, a szovjetek összezavarodtak, és ha a nyugat nem árul el minket 1945 után másodszorra is, sikerrel járhattunk volna, de a nyugat támogatásának hiányában a szovjet vezetők meggondolták magukat, visszafordították a tankokat, és újra katonai elnyomást, kommunista bábkormányt ültettek a nyakunkba. „ügyünk reménytelenné vált és egy ország várta dermedten a sorsát” – hangzott el Orbán Viktor beszédében.

“56-BAN A MAGYAROK VÉRÉT NEM BECSÜLTE AZ AKKORI SZABAD VILÁG SEM”

Orbán Viktor arról beszélt, hogy magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét. Kijelentette: valóban meg kell becsülnünk, mert rajtunk kívül nem becsüli meg senki sem. Arra is kitért, hogy 56-ban a magyarok vérét nem becsülte az akkori szabad világ sem, amely bár bátorított, de nem segített. Minket is kitettek a Time magazin címlapjára, majd otthagyta minket a kommunizmus présében.

“TŰRÜNK, AMIKOR KELL ÉS VISSZAÜTÜNK, AMIKOR LEHET”

A miniszterelnök kitért beszédében arra is, hogy “1989-ben győztünk, visszaszereztük a szabad és független országot. Akárki akar a nyakunkra ülni, bukásra van ítélve, és itt leszünk, amikor az utolsó hódítók is összedőlnek. Tűrünk, amikor kell, és visszaütünk, amikor lehet, legyőzve is győzünk, ahogy Mindszenty József bíborostól tanultuk” – mondta el Orbán Viktor.

A miniszterelnök teljes beszédét az alábbi videón tudod visszanézni:

Forrás: index.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb