Közélet

Snoop Dogg likes this post: legalizálná a kannabiszt a német kormány

Nem minősítené többé illegális drognak a kannabiszt a német szövetségi kormány, de szigorú szabályozás alá venné a pszichoaktív szer piacát – jelentette be Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerdán Berlinben. A tervek szerint a fogyasztást 18 éven felülieknek engedélyezhetik, ők legfeljebb 20 és 30 gramm közötti mennyiséget vásárolhatnak és birtokolhatnak, és saját fogyasztásra három tő kendert termeszthetnek. Mérlegelik, hogy a 18-21 éves korosztály számára felső határt vezessenek be a hatóanyag-tartalomra.

A tervezett szabályozás alapelveit ismertető tájékoztatóján a miniszter elmondta, hogy a kannabisz illegális kábítószerként kezelésén, vagyis a szer termesztésének, értékesítésének és fogyasztásának tiltásán alapuló hozzáállás kudarcos, mert egyre inkább növekszik a fogyasztás, bővül a feketepiac, és emelkedik a szer hatóanyagtartalma – idézte az elhangzottakat a Népszava.

Mindezek miatt új megoldásokra van szükség

– fejtette ki a miniszter, kiemelve, hogy a holland mintát nem lehet követni, mert az egyesíti a liberális szabályozás összes hátrányát. Hangsúlyozta, a kormány célja nem a fogyasztás további növelése, hanem a gyermek-, az ifjúság- és az egészségvédelem erősítése és a feketepiac visszaszorítása.

SAJÁT FOGYASZTÁSRA HÁROM TŐ KENDERT LEHET MAJD TERMESZTENI

A tervek szerint szigorú korlátok és állami felügyelet mellett engedélyezik a szer előállítását, forgalmazását és fogyasztását.

Első lépésként egyeztetést kezdenek az Európai Bizottsággal, hogy feltárják, megfelelnek-e a német elképzelések az európai uniós és egyéb nemzetközi előírásoknak. Második lépésként a tapasztalatok alapján jogszabálytervezetet készítenek, amelyet a törvényhozás elé terjesztenek – ismertette a miniszter.

A fogyasztást 18 éven felülieknek engedélyezhetik, ők legfeljebb 20 és 30 gramm közötti mennyiséget vásárolhatnak és birtokolhatnak, és saját fogyasztásra három tő kendert termeszthetnek. Mérlegelik, hogy a 18-21 éves korosztály számára felső határt vezessenek be a hatóanyag-tartalomra

– tette hozzá Karl Lauterbach. Mint mondta, erre azért lehet szükség, mert a fiatalkori rendszeres kannabiszfogyasztás súlyos egészségi kockázat, hiszen a kannabisz hatóanyaga – a tetrahydrocannabinol (THC) – anyagcsere-rendellenességeket idézhet elő a fiatal emberek agyában, hozzájárulva pszichés betegségek kialakulásához.

AZ ÁRUSÍTÓHELYEKEN TILOS LESZ BETÉPNI

A kannabisz üzleti alapú előállítását engedélyhez kötik, és a növény termesztésétől kezdve a feldolgozáson, raktározáson és szállításon keresztül a nagy-, illetve kiskereskedelmi értékesítésig a teljes láncolatot hatósági ellenőrzés alá veszik. A kiskereskedelmi forgalmazás korhatár-ellenőrzéssel történhet, méghozzá kizárólag a hatósági engedéllyel rendelkező szaküzletekben és szükség esetén gyógyszertárakban. A tervek szerint az árusítóhelyeken nem engedélyezik a fogyasztást. A kannabisz reklámozását tiltják majd, és bevezetnek egy különleges jövedéki adót, az úgynevezett kannabiszadót – ismertette a miniszter.

Forrás: Népszava

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: DG Casino
'Fel a tetejéhez' gomb