Közélet

Szerbia készültségbe helyezte a hadseregét a koszovói helyzet miatt

Ismét fellángolhat a konfliktus Koszovó és Szerbia között, ugyanis november elsején jár le a szerbiai rendszámmal rendelkező koszovói járművek rendszámtábláinak a cseréjére kitűzött határidő, és az eredeti tervek szerint azoktól, akik nem rendelkeznek RKS-táblával, elveszik a járművet – írtuk meg hétfőn, majd ma kiderült, hogy emiatt készültségbe helyezték a szerb hadsereget, és a harckészültség szintjét is megemelték.

Szerbia honvédelmi minisztere, Miloš Vučević a Happy Televízió vendégeként beszélt erről, és emlékeztetett arra, hogy Szerbia egy komoly ország, és éppen ezért senkinek nem kell háborús játékokat játszania – írja a Szabad Magyar Szó.

„Mi nem dőlhetünk hátra, de a párbeszédet szorgalmazzuk – mondta Vučević, aki pár nappal korábban vette át a minisztérium vezetését Nebojša Stefanovićtól. A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a katonaság készen áll Aleksandar Vučić valamennyi meghagyását teljesíteni, hogy megvédje Szerbia polgárait, beleértve a Koszovóban élő szerbeket is, és efelől senkinek ne legyenek kételyei.

SZERBIA A PÁRBESZÉD MELLETT ÁLL

„Szerbia a párbeszéd mellett áll. Jobb ezer napon át tárgyalni, mint egy napot a lövészárokban tölteni” – mondta Vučević, aki arra figyelmeztetett, hogy amikor Szerbia arról beszél, hogy a békéről és a stabilitásról beszél, az nem azt jelenti, hogy gyenge vagy gyáva, mivel az ország hadserege sokkal erősebb, mint volt, de a kormány vezetése és az elnök meghagyása alapján jár el.

NEM KÖZLEKEDHETNEK SZERB RENDSZÁMTÁBLÁS AUTÓKKAL A KOSZOVÓI SZERBEK

Mint ismeretes, a koszovói vezetés november elsején elkezdte alkalmazni azt a törvényt, amely megtiltja a koszovói szerbeknek, hogy Szerbia által kiadott rendszámtáblával közlekedjenek Koszovó területén. Nem sokkal azután, hogy életbe lépett a koszovói kormány által meghozott, a szerb rendszámtáblák használatát tiltó törvény, a koszovói rendőrség már alkalmazta is azt, s egy felszólítást adott át annak a sofőrnek, akinek az autóján a szerb állam által kiadott, Kosovska Mitrovica helységjelzésű rendszámtábla volt. A szerb rendszámú autóban egy nő ült, aki az újságírók kérdésére elmondta, hogy semmilyen kellemetlensége nem volt a határon, a rendőröktől megkapta azt a dokumentumot, amely tartalmazza a rendszámtáblacsere lépéseit. A nő hozzátette, nem tervezi a cserét az RKS felségjelzésű táblára, hanem egyelőre kivár, hogy megtudja, mi Belgrád hivatalos döntése ezzel az üggyel kapcsolatban.

A KORMÁNY A TÖRVÉNY ALKALMAZÁSÁT NÉGY FÁZISRA OSZTOTTA

A jogszabály kötelezi a koszovói szerbeket az állam által elfogadott rendszámtáblák használatára a szerb hatóságok által kibocsátott helyett. A koszovói kormány a törvény alkalmazását négy fázisra osztotta:

  • november 1. és 21. között a koszovói rendőrség egy dokumentumot nyújt át a szerb állam által kiadott Kosovska Mitrovica-i rendszámtáblák cseréjére vonatkozóan, amely szerint a tulajdonosnak jelentkeznie kell az Átregisztrálási Központban.
  • A második fázis november 21-től január 21-ig tart, amikor a szerb állam által kiadott rendszámtáblás autók sofőrjeit 150 euróval büntetik.
  • A harmadik fázis január 21-től április 21-ig tart, amikor elkezdik kiadni a próbatáblákat,
  • április 22-től pedig, amikor az utolsó fázis kezdődik, Koszovó területén a koszovói szerbek nem közlekedhetnek olyan járművel, amelyen a szerb állam által kiadott rendszámtábla található.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb