Szegedi Arcok

Egy kicsit mintha elszaporodtak volna a galambok: több tucat szállta meg a Belvárosi hidat Szegeden

Érdekes fotók jelentek meg szerdán a Szegeden láttam csoportban, ahogy tucatjával ülnek a galambok a Belvárosi híd alatti fém lemezeken. A posztoló szerint sajnos borzasztóan elszaporodtak a galambok Szegeden, ez a látvány fogadta sétálás közben:

Sajnos a probléma nem újkeletű a városban, és biztosra vehetjük, hogy főleg a hidegebb időszak beköszöntével egyre több galamb fog beköltözni a belvárosba, hiszen ott 1-2 fokkal mindig melegebb van. A poszt alatt megjelent kommentek szerint a problémán az sem segít, hogy sokan még etetik is őket. A hozzászólók arra is felhívták a figyelmet, hogy a Vértó környékén is egyre több a parlagi galamb, emellett a Szilléri sugárút és a Bartók tér is tömve van, de a Roosevelt téri Halászcsárda tetején is előszeretettel pihennek ezek a madarak:

Ladács Norbert fotója. Forrás: Szegeden láttam.

SZÁMOS BETEGSÉGET TERJESZTHETNEK

A szakemberek szerint nem szabad etetni a galambokat, hiszen ez nem csupán az állatokra veszélyes, hanem az emberekre is komoly egészségügyi kockázatot jelent. A galambok jelenléte természetes, de a populáció túlszaporodása közegészségügyi kockázatot jelent. Ezek a jószágok számos légúti betegség kórokozóját hordozzák magukban, ami a száraz galambürülékből keletkező porral együtt könnyen bekerül a légutakba, de emellett allergiát is kiválthat. Azontúl, hogy allergiás reakciót vált ki, az egysejtű élősködőknek is remek táptalaj lehet a galambürülék. A papagálykórt okozó baktérium szintén vígan megél benne, ez emberek esetében súlyos tüdőgyulladást is okozhat, de ott van még a hasmenést, kiszáradást okozó szalmonella, vagy az E.Coli, illetve a tuberkolózis.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb