Közélet

GKI: Mélypontra került a magyarok fizetőképessége, utolsó előttiek vagyunk Európában

2021 azonos időszakához képest 71 százalékkal csökkent a háztartások fizetőképességi indexe – derült ki a GKI friss felmérése alapján, akik szerint az egy főre jutó vásárlóerő tekintetében az utolsó előttiek vagyunk Európában, jelenleg csak Bulgária van mögöttünk. Leginkább a rezsiköltség emelkedése és az infláció terheli a háztartásokat.

Az élelmiszerek az elmúlt egy évben átlagosan 35,2 százalékkal drágultak: a kenyér csaknem 92, a sajt 95 százalékkal kerül többe. A háztartások fizetőképességét az infláció is fokozatosan megtépázta, mivel a drágulás mértéke szeptemberben már elérte a 20 százalékot – szemlézte a GKI kutatását az Index. Mindez az eurózónában jóval alacsonyabb, 10 százalék körül alakult.

Az egy főre jutó vásárlóerő tekintetében az utolsó előttiek vagyunk Európában, jelenleg csak Bulgária van mögöttünk.

A GKI szerint a rezsicsökkentés részleges megszüntetése veszélyezteti a magyar háztartások negyedének költségvetését. Aki gázzal fűt, és meghaladja a 63 645 Megajoule-t egy évben – a rezsicsökkentés felső határát Magyarországon –, annak nyolcszoros árat kell fizetnie. A szakértők szerint horribilis számlákat kapnak a háztartások.

Dr. Molnár László, a GKI vezérigazgatója az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy az infláció növekedése továbbra is folytatódni fog, sőt szerinte jövőre a recesszió sem kizárt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb