KözéletNem kategorizált

Rusvai: elképzelhető, hogy újra be kell vezetni a maszkviselést

Rusvai Miklós szerint a koronavírusnak egyre több változata alakul ki, ezért szükség lehet majd újra a korábbi óvintézkedésre. Az ATV-nek nyilatkozó szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az influenza elleni védőoltásra idén nagy szükség lehet, hiszen komoly járvány fenyeget.

Az NNK múlt heti tájékoztatása szerint ezek a héten befejeződik az influenza elleni védőoltás kiszállítása a háziorvosi praxisokba, kiderült azonban, hogy sokan nem, vagy csak kevesebb mennyiséget kaptak. A kormány ebben az évben az oltóanyagot térítésmentesen biztosítja a fokozottan veszélyeztetetteknek. Rusvai Miklós az ATV Start című műsorában rámutatott: ha valaki megbetegszik ilyenkor, az nem meglepő, minden ősszel ezt tapasztaljuk, viszont mióta a covid megjelent, ezt már több vírus okozhatja. Sokan nem is csinálnak tesztet, otthon maradnak, meggyógyulnak, és aztán megy minden tovább.

A szakember szerint az influenza elleni védőoltás “senkinek nem árt”, de attól tart, hogy visszaállunk a covid előtti időkre, vagyis a rendelkezésre álló mennyiség nagy része a szezon végén is felhasználatlan marad. Tavaly és tavaly előtt ez más volt, még influenza elleni vakcinahiány is kialakult, de szerinte visszaállunk arra a szintre, hogy az ingyenesen felajánlott mennyiségnek alig a 20 százaléka fog elfogyni. 

Rusvai hangsúlyozta: idén nagy szükség lenne az oltásra, hiszen hét évente várható komoly influenzajárvány, ami 2022-ben esedékes.

A virológus szerint lehet, hogy előbb-utóbb újra be kell majd vezetni a maszkviselést tömegközlekedésen vagy közintézményekben, de mint mondta, ez senkinek nem árt, most is hordhatja bárki.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: youtube niches
'Fel a tetejéhez' gomb