Szegedi Arcok

“Csak azért fohászkodtam, ne az autópályán szüljem meg a kisfiam” – exkluzív interjú az anyukával, aki a Szeged-Algyő körforgalom közepén adott életet gyermekének

Egy csodababa, egy igazi meglepetés baba, mondta az édesanyja, Pőcze Klaudia az újszülött kis Áronról, és nem csupán azért, mert a kisfiú kalandos körülmények között, Szeged és Algyő között a körforgalom kellős közepén látta meg a napvilágot vasárnap, hanem azért is, mert magzatként vesebetegséget állapítottak meg nála és a terhesség korai szakaszában az sem volt biztos, hogy édesanyja kihordhatja őt. Szerencsére a történet happy enddel végződött, s a kis Áron születésének nem mindennapi kalandját Klaudia már az otthonuk biztonságából osztotta meg velünk.

22 HETESEN TUDTA MEG, HOGY BABÁJÁNAK VESEBETEGSÉGE VAN

Mint mesélte, a kis Áron harmadik gyermekként érkezett a családba, nővére most lesz 8 éves december 24-én, bátyja pedig március 18-án töltötte be első évét. Klaudia terhessége nem volt zökkenőmentes, 22 hetesen tudta meg, hogy babájának vesebetegsége van. Az orvosok nem sok jóval biztatták a kismamát, eleinte azt mondták neki, lehet, el sem jutnak a szülésig, lehet a baba annyira beteg, hogy jóval a november 17-ei kiírt dátum előtt császármetszést kell végrehajtaniuk. Klaudia 24 hetes terhes volt, amikor már tüdőérlelő gyógyszert kellett kapniuk, mert az orvosok úgy látták, eljött az idő, hogy felkészüljenek a koraszülésre. „Végül a sebész azt mondta, ráérünk mi még arra” – emlékezett vissza az édesanya.

CSODÁVAL HATÁROS MÓDON A VESETÁGULAT ANNYIRA ÖSSZEMENT, HOGY KLAUDIA KI TUDTA HORDANI A BABÁT

Klaudia terhessége a 32. hétben járt, amikor már akkora volt a vesetágulat, hogy már nyomta a magzat kis szívét. „Ekkor feküdtem be vele a szegedi klinikán a terhespatológiára. Csodás módon ez a vesetágulat egy hét alatt annyira összement, hogy konkrétan azt mondta a sebészorvos, hogy ezt a babát meg is szülhetem, nem kell császározni, végigvihetem a terhességem, amíg ő azt nem mondja, hogy ki akar jönni” – folytatta a történetet Klaudia, hozzátéve, így érkeztek el október 30-a, vasárnapig, amikor is görcsökre ébredt, s tudta, eljött az idő, a kis Áron szeretne a világra jönni.   

VASÁRNAP REGGEL KLAUDIA TUDTA, ITT AZ IDŐ

„Vasárnap reggel 6 óra körül éreztem, mintha görcsölnék, szóltam a férjemnek, hogy itt az idő, induljunk, mert ugye itt már tudtam, hogy bármi lehet. Szóltunk anyukámnak, hogy jöjjön, vigyázzon a gyerekekre, közben pedig már a magzatvizem is elfolyt. Nagyon megijedtem, ugyanakkor meg is lepődtem, mert az első két babánál ez sokkal lassabban ment, úgy gondoltam, lesz még bőségesen időnk odaérni Szegedre” – mesélte Klaudia. Elmondta, ők Békés megyében, Újkígyóson élnek, s ugyan az ottani kórházban is szülhetett volna, de a baba vesebetegsége miatt tudták, Szegeden kaphatja a legjobb ellátást, ezért autóba ültek és nekiindultak a 98 kilométeres útnak.

“CSAK AZÉRT FOHÁSZKODTAM, NE AZ AUTÓPÁLYÁN SZÜLJEM MEG A KISFIAMAT”

„Próbáltunk sietni, de köd volt, rosszak voltak a látási viszonyok, és én csak azért fohászkodtam, hogy ne az autópályán szüljem meg a kisfiamat. Szeged alatt jártunk, amikor mondtam a férjemnek, hogy nagyon erősödnek a fájások, akkor 4-5 percesek voltak, de mire odaértünk a körforgalomhoz, már 2-3 perces fájásaim voltak. Éreztem, hogy ez a baba jönni fog. Mondtam a férjemnek, hogy nagyon fáj, aki azonnal hívta a mentősöket, akik azt tanácsolták, hogy a leghamarabbi lehetőségnél álljunk meg, várjuk meg a kiérkező mentőket, és ez a lehetőség a Szeged és Algyő közötti körforgalom volt. Közben a mentésirányító hölgy végig a vonalban volt és magyarázta, hogy mit, hogyan csináljunk, miközben a férjemet is próbálta megnyugtatni” – idézte fel a vasárnapi eseményeket Klaudia.

“LE A KALAPPAL A FÉRJEM ELŐTT”

Elmondta, a férjét kisebb sokkhatásként érték az események, hiszen, még nem látta feleségét ilyen helyzetben, a másik két gyermeknél nem apás szülés volt, az extrém körülményekről nem is beszélve. „Hálás vagyok, hogy a férjemnek volt lélekjelenléte és annyira nem zuhant össze, lesokkoltam hirtelen, de látta a problémát, jól mérte fel a helyzetet, amikor kellett azonnal mentőt hívott. Le a kalappal a férjem előtt!” – mondta el az édesanya, majd azt is elárulta, volt még egy nagy segítségük a kis Áron születésénél.

“EGY ARRA KÖZLEKEDŐ HÁROMGYEREKES ANYUKA SIETETT KLAUDIA SEGÍTSÉGÉRE”

Egy család érkezett éppen a körforgalomhoz, s a benne utazó háromgyerekes anyuka azonnal kiszállt és Klaudia segítségére sietett. „A hölgy neve Hegedűs Rózsa Zita, akinek ezúton is hálásan köszönünk mindent, amit értünk tett. Végig nagyon nyugodt és higgadt volt, először azt hittem, hogy ápolónő. Biztatott, beszélt hozzám, mondta, hogy már látja a kis szőke tincseket. Ő látta meg elsőnek a babát. Pont, amikor a karjaiba vette, akkor értek oda a mentősök és átvették tőle” – emlékezett vissza Klaudia. „Amikor meghallottam, hogy felsírt és láttam, hogy ott van mindenki és jó helyen vagyunk, akkor egy kicsit meg tudtam nyugodni. Csodababának hívjuk, mert ahhoz képest, ahonnan indultunk, meglepett mindannyiunkat, meg hát ő kitalálta, hogy ilyen extrém módon akar megszületni” – folytatta az édesanya a történetet.

“AZ VOLT A SZERENCSÉM, HOGY JÓKOR VOLT MINDENKI JÓ HELYEN”

Ezután a mentősök gyorsan melegbe helyezték a babát, elvágták a köldökzsinórt, és az édesanyjával együtt a szegedi klinikára szállították őket. Ahogy Klaudia felidézte a történteket egy óra alatt lezajlott az egész. Fél hétkor indultak el otthonról, és 8 óra 7 perckor már a babával a mentőben ültek. „Az volt a szerencsém, hogy jókor volt mindenki jó helyen, hogy nem lett baja a babának” – mondta az édesanya, aki abba is beavatott, hogy a kis Áron a veseproblémájához képest jól van, már haza is engedték őket a kórházból. A későbbiekben további kezelések várnak majd a kis csodababára, de jelenleg otthon van szülei biztonságos ölelésében. Még nem tudták az orvosok megmondani, hogy veseciszta, vagy vesetágulat okozza –e a kicsi problémáját, hogy egyáltalán maga a kis vese menthető-e, a jövőhéten kezdődnek a vizsgálatok.

„Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített, Hegedűs Rózsa Zitának, a mentésirányító hölgynek és a mentősöknek is a gyors és szakszerű segítségért” – zárta gondolatait az édesanya.

A képeket köszönjük Klaudiának!

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: youtube niches
'Fel a tetejéhez' gomb