Közélet

Energiaválság: karácsonyra eltűnhet a boltokból a hagyma és a burgonya

Karácsonyra eltűnhet a boltokból akár Szegeden is a hagyma és a burgonya, az időjárási nehézségek és a növekvő energiaárak ugyanis mind nehezítik e termékek tárolását, így a magyarországi termelők nehéz döntés előtt állnak: betárolják a zöldséget, vagy úgy járnak jobban, ha a betakarítást követően a földek mellől adják el a terményt – írta meg az Index.

AZ ENERGIAÁRAK DRASZTIKUS EMELKEDÉSE A TÁROLÁSI KÖLTSÉGEKET NAGYON MEGNÖVELTE

Mint írták, Lédó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője a VG-nek elmondta, télen a zöldségek mindig drágábbak, ugyanis ilyenkor a tárolási költséget is bele kell kalkulálniuk a kertészeteknek az átadási árakba. Hozzátette: idén rendkívüli helyzet alakult ki az ágazatban, mert az energiaárak drasztikus emelkedése a tárolási költségeket nagyon megnövelte.

A LEGTÖBBEN MOST SZABADULNÁNAK AZ ÁRUTÓL

Az Index információi szerint a termelők azon gondolkodnak, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy úgy járnak jobban, ha a betakarítást követően a földek mellől adják el a terményt. A legtöbben most szabadulnának az árutól, ugyanis az egyszerű tárolókban csak karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldségeket. Utána speciális hűtőtárolóra van szükség a minőségmegőrzés érdekében. Magyarországon egyelőre kevés van ilyen korszerű tárolókból.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb