Sport

Kajak-kenu: 2027-ben multiszakág-világbajnokságnak adna otthont Szeged

Szombaton Pattayában véget ért a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) 39. kongresszusa, amelyen a háromtagú magyar delegáció megerősítette szándékát a 2027-es gyorsasági világbajnokság megrendezésével kapcsolatosan, amely rendhagyó módon négy szakágat (gyorsasági, para kajak-kenu, maraton, SUP) felölelő multiszakág-világbajnokság lenne Szegeden.

A magyar szövetség (MKKSZ) vasárnapi beszámolója szerint Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója, Kárai Péter gazdasági és vagyongazdálkodási alelnök, valamint Horváth Noémi nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs, az ICF SUP bizottságának elnöke vett részt a thaiföldi tanácskozáson.

A SPORTÁG TÖRTÉNETÉBEN MÉG NEM VOLT PÉLDA ILYEN JELLEGŰ MULTISZAKÁG – VILÁGBAJNOKSÁG MEGRENDEZÉSÉRE

“A sportág történetében még nem volt példa ilyen jellegű multiszakág-világbajnokság megrendezésére, a törekvésünkről már a szegedi ifjúsági vb-n egyeztettünk Thomas Konietzkóval, az ICF elnökével, valamint Richard Pettit főtitkárral, akik elvi támogatásukban részesítettek bennünket. A tervünk, hogy a 2027-es gyorsasági világbajnoksággal egyidőben rendeznénk meg Szegeden a para kajak-kenu, a maraton- és a SUP-vb-t is. Mivel a 2027-es világbajnokság olimpiai kvalifikációs verseny a gyorsasági szakág számára, így ez egy nagy presztízsű, a nemzetközi szövetség, valamint a sportág szempontjából is minden szempontból branderősítő, nem mellesleg költséghatékony eseménye lenne a nemzetközi kajak-kenu sportnak” – mondta Szakács Bálint.

A BENYÚJTOTT PÁLYÁZATRÓL ÁPRILISBAN SZÜLETHET DÖNTÉS

Az ügyvezető hozzátette, mivel a novemberben benyújtott pályázatról 2023 áprilisában döntenek az ICF boardülésén, azt szeretnék, hogy ennek a tanácskozásnak Budapest legyen a házigazdája. “Thomas Konietzko januárban Budapestre látogat, és akkor személyesen is prezentálni tudjuk neki a koncepciónkat, itt lesz lehetőségünk meggyőzni őt arról, hogy valóban működőképes lehet egy ilyen nagy volumenű rendezvény” – fogalmazott Szakács.

SZEGED KORÁBBAN MÁR ELNYERTE A 2024-ES GYORSASÁGI EURÓPA – BAJNKOSÁG RENDEZÉSI JOGÁT

Szeged korábban elnyerte a 2024-es gyorsasági Európa-bajnokság rendezési jogát, a magyar szövetség pedig ezzel egy időben, egy helyszínen szeretné megtartani a SUP szakág első Európa-bajnokságát is. Tavaly a SUP-vb-t Balatonfüreden rendezték. A pattayai kongresszuson két új nemzeti szövetséget is tagjai közé vett a sportág: az ICF-hez csatlakozott Salamon-szigetek és a Comore-szigetek, így jelenleg 172 tagszövetsége van a testületnek.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: sex viet
'Fel a tetejéhez' gomb