Kikapcs

Örökifjú klasszikusok és kortárs alkotók: képregényfesztivál lesz a Somogyi-könyvtárban

2022. november 19-én rendezik meg a 14. Szegedi Képregényfesztivált városunkban – tájékoztat a Somogyi-könyvtár. A fesztivál látogatói a műfaj örökifjú klasszikusai mellett a kortárs irányzatokkal és alkotókkal is megismerkedhetnek. A képregényrajzolókat alkotás közben figyelheti meg az érdeklődő nagyérdemű, sőt, a vállalkozókedvűek ceruzát ragadva társulhatnak az alkotáshoz.

Mint kiderült, a fesztivál idejére a képregénykiadók és -terjesztők is jelen lesznek kínálatukkal, biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét. A fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan igazi képregényes csemegéket kínál, neves alkotók tartanak előadásokat, így például Fazekas Attila mesél 50 éves pályafutásáról, alkotói módszereiről, beszélgetőtársa Kertész Sándor lesz.

FAZEKAS ATTILA A LEGNAGYOBB KÉPREGÉNYES ÉLETMŰVEL RENDELKEZŐ GRAFIKUSMŰVÉSZ

Fazekas Attila a legnagyobb képregényes életművel rendelkező grafikusművész. Több ezer oldal megrajzolója, aki 1972 óta – már ötven éve – mind a mai napig aktív rajzoló. Legendás képregények megalkotása fűződik a nevéhez, amelyek közül ma már több is kincsnek számít a gyűjtők körében.

Kertész Sándor a képregény és az irodalom kapcsolatát vizsgálja előadásában. Egy félreértésen alapulva évtizedekig hitték Magyarországon, hogy a képregény nem más, mint irodalmi művek képes feldolgozása. De hogy milyen irodalmi művek és hogyan lettek a képes elbeszélési forma alanyai, azt egyrészt a politika, másrészt az alkotók, szerkesztők irodalmi műveltsége is meghatározta. Ezeknek a műveknek ered a nyomába Kertész Sándor.

Mindezek mellett:

  • Márok Attila a Toldi – A malomkő árnyéka című képregénykötet kapcsán az új digitális 3D technikákról oszt meg érdekességeket a közönséggel, de érkezik Váradi Gábor is, aki a tavalyi fesztiválon megkezdett képregényes-mitológiás sorozat folytatásaként ezúttal a képregények mitológiateremtő erejére koncentrál előadásában.
  • A fesztivál vendége lesz a Hellboy című képregény magyar alkotója, László Márk is, akivel Frank Zita, a Vadvirágok Könyvműhely főszerkesztője beszélget majd. A napjainkra nemzetközi ismertséget elért alkotó első publikált képregényes munkája Csepella Olivér 2016-ban megjelent Nyugat+Zombikjában volt. 2020 elején jelentek meg első külföldi munkái, egy rövid történet a Hellboy Winter Specialben a Dark Horse Comicsnál (ami magyarul a Szívesség a fösvénynek címet kapta), majd egy teljes füzetnyi képregény a BOOM! Studios gondozásában, ami a Jim Henson’s The Storyteller: Ghosts címen jelent meg, ezt ő is írta. Idén jelent meg a Hellboy Budapesten című munkája.
  • Egy kerekasztal-beszélgetést hallgathatnak meg az érdeklődők a női képregényhősökről Frank Zita, Kleinheincz Csilla, Szép Eszter és Szabó Zoltán Ádám tolmácsolásában, ahol a moderátor Bedekovics Ákos lesz.

A 14. Szegedi Képregényfesztivál díszvendége a világhírű szerb képregényalkotó, Aleksandar Zograf lesz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb