Közélet

A friss tojáson lesz ársapka, de az édesburgonyára, valamint az újkrumplira nem vonatkozik az ármaximalizálás

A friss tojáson lesz ársapka, de az édesburgonyára, valamint az újkrumplira nem vonatkozik az ármaximalizálás – jelentette ki Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón kérdésre válaszolva. A határozat a lehető leggyorsabban, néhány napon belül életbe lép. A miniszter hangsúlyozta: bár az árstopok valamelyest mérséklik a rekordokat döntögető inflációt, a legújabb bejelentések várhatóan 0,1-0,2 százalékponttal, a legfőbb cél azonban az, hogy a termékeket fogyasztó lakosság ne találkozzon brutális árakkal a boltokban. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter délelőtt jelentette be, hogy a tojásra és a krumplira is kiterjesztik az árkorlátozást, a szeptember 30-i szinten rögzítik az árakat.

Mint kiderült, a krumpli esetében van korlátozás, ott az újburgonya és az édesburgonya esik ki az árszabályozás hatálya alól. A KSH adatai alapján a tízdarabos tojás átlagára októberben 899 forint volt, míg szeptemberben 723 forint. Vagyis itt 24 százalékos megtakarítást lehet elérni.

A burgonya esetében ennél szerényebb a spórolás mértéke. A kilóár 380 forint volt októberben, míg szeptemberben 352 forint. A megtakarítás mértéke itt kilónként 28 forint, vagyis alig 8 százalék. A legfrissebb árstop kapcsán elhangzott, a döntés legalább az év végéig szól, addig tehát már nyolc alapvető élelmiszer árának maximumát rögzítették.

FRISSÍTVE (13:28): PONTOSÍTOTT A MINISZTERELNÖKSÉG

Gulyás a Kormányinfón azt mondta, hogy csak az M-es tojásokra és a kései burgonyára vonatkozik az ársapka, később azonban a Miniszterelnökség jelezte, hogy minden méretű tojás hatósági áras lesz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb