Közélet

Betette a kiskaput az ársapka: már télre elfogyhat a magyar burgonya

Nem tipizálta és nem szűkítette a termékkört kiszerelés vagy felhasználási javaslat szerint a kormány a burgonya hatósági árának esetében, így az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szerint a legrosszabb forgatókönyv valósult meg – írja az Index, ahol azt is kiemelték, hogy az idei alacsony terméshozam miatt már a télre elfogyhat a magyar burgonya, illetve mennyiségi korlátozásokat vezethetnek be az üzletek.

Mint ahogy beszámoltunk róla, a kormány döntött arról, hogy a tojással és a burgonyával bővíti az élelmiszerárstop alá vont termékek körét. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón az intézkedésről annyit árult el, hogy az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység vagy csomagküldés esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a 2022. szeptember 30. napján alkalmazott árnál nem lehet magasabb. A többi termékhez hasonlóan az élelmiszerárstop a tojás és a burgonya esetében is év végéig tart, ám árstop – a mostanra a Magyar Közlönyben megjelentek szerint is – az újburgonyára és az édesburgonyára nem vonatkozik.

ALACSONY VOLT A TERMÉSHOZAM

Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense a kormányhatározat megjelenése előtt az Indexet arról tájékoztatta, hogy amennyiben a legrosszabb forgatókönyv érvényesül, vagyis valamennyi étkezési burgonya kiszereléstől és felhasználástól függetlenül az ársapkás termékek körét gazdagítja, akkor felmerül az a kérdés, hogy a döntéshozók figyelembe vették-e az idei alacsony terméshozamokat, ami hektáronként 22,5 tonna volt. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenő tendenciát mutat: 2021-ben 11 százalékkal kevesebb burgonya termett, mint egy évvel korábban. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint Magyarországon a 6,4 ezer hektárra jelzett terület 98 százalékáról 140 ezer tonna burgonyát takarítottak be a termelők október 18-ig. 

IMPORTRA SZORULUNK

A portál szerint Kulich Éva arról is beszámolt, hogy Magyarországon az egy főre jutó fogyasztás évente a KSH adatai szerint 28 kilogramm, ezért importra szorulunk a hazai felhasználás kielégítéséhez. A kiegészítésre a termesztési időszak szünetében, decembertől májusig-júniusig van szükségünk. A statisztikai adatok szerint az étkezési burgonya behozatala 19 százalékkal 29,1 ezer tonnára nőtt 2022. január és augusztus között az előző év azonos periódusához képest. A legnagyobb beszállító Franciaország maradt. Az idei év első nyolc hónapjában a burgonya behozatala 37 százalékkal 10,7 ezer tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest. Franciaországból 103 százalékkal több, 8,75 ezer tonna burgonya érkezett. A kivitel 24 százalékkal 2,5 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban. A legnagyobb célpiac Csehország (–53%) és Románia (+62%) volt, mindkét országba 725 tonna újburgonyát szállítottak. 

Az importált burgonya hozzánk mosatlanul, tonnás gyűjtőzsákokban érkezik, így ezeket fel kell készíteni a kereskedelmi forgalomba hozatalra, azaz méretválogatni, mosni, csomagolni, jelölni, komissiózni. A szállítási költségek és az árfolyamveszteség is jelentős hányadát képviseli a kialakítandó átadási árnak. A szövetség azt vélelmezi, hogy ha ezek értéke együttesen nagyon megközelítené az árstopban kiírt fogyasztói bruttó kiskereskedelmi árat, akkor előfordulhat az, hogy a kereskedő cégek azon döntés előtt állnak majd, hogy felvállalják-e ezt a kockázatot. Pedig ahogy az adatok is mutatják, importburgonyára is nagy szükség lesz.

TÉLRE ELFOGYHAT A HAZAI BURGONYA

Az Index azt is írja, hogy a megtermelt 14 ezer kilogramm burgonya – a szövetség tagjainak számítása szerint, összevetve a KSH átlagfogyasztásra vonatkozó adataival – december végére-január elejére elfogyhat. Ráadásul az ársapka eredményezhet egy növekvő keresletet fogyasztói oldalról, ami felgyorsíthatja a készletek elfogyását. A hiányt pedig importból kell majd pótolni – mondta Kulich Éva, aki szerint további kérdés, hogy a hatósági ár bevezetése mennyire lesz negatív hatással a termékminőségre. További problémát vet fel, hogy az élelmiszerboltok mennyiségi korlátozás bevezetésével vehetik elejét a felvásárlásnak, illetve hogy minél szélesebb vásárlói kör jusson burgonyához. Szintén mennyiségkorlátozó ok lehet, hogy a kiskereskedő is korlátozott számban kap árut a nagykereskedőtől. Hasonló korlátozást már tapasztalhattunk árstopos termékeknél, például a kristálycukornál, amit egyre nehezebb kapni Szegeden.

Hogy mit gondolnak erről a szegediek? Szerdán megkérdeztük őket:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb