Kikapcs

Az ősz egyik leglenyűgözőbb természeti látványossága közeleg, idén is darvak ezreit csodálhatjuk meg a szegedi Fehér-tónál

November 19-én, szombaton tizenegyedik alkalommal rendezik meg a “Fehértavi Darvadozás – a madárvonulás dél-alföldi ünnepe” elnevezésű népszerű rendezvényt a szegedi Fehér-tónál. A rendezvényközpont idén is Sándorfalva, a Pallavicini-kastély mögötti piactér és udvar, valamint a Szalakóta Látogatóközpont lesz – tájékoztatták szerkesztőségünket a szervezők.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti látványossága a darvak ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a lecsapolt halastavakon töltik.

ÉRDEKES PROGRAMOKKAL KÉSZÜLNEK

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság évek óta rendszeresen szervez daruleső túrákat szakember vezetésével, így a résztvevők szem-és fültanúi lehetnek a darvak látványos esti behúzásának vagy akár hajnali ébredésüknek. A Fehértavi Darvadozás azonban több ennél: november 19-én, szombaton egész nap változatos programokkal várják a családokat Sándorfalván, a Pallavicini-kastélynál (Szabadság tér 6.) és a Szalakóta Látogatóközpontban (Szatymaz, I. körzet tanya 129.). A program így néz ki pontosan:

  • 7:00-11:00 – madárgyűrűzési bemutató a Szalakóta látogatóközpontban,
  • 8.00-13.00 – kisvonatozás – minden egész órában indul a szegedi Halászcsárdától,
  • 9:00-13:00 – lovaskocsis természetismereti túrák – indulás: 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 óra,
  • 11:00-11:30 – Samu, a tetemkereső kutya és Kis Viktor bemutatója,
  • 13:00 – veteránokkal a vándorok nyomában – veterán és klasszikus járművek számára szervezett túra, melynek egyik állomása a rendezvény helyszíne,
  • 13:30 – rövid ismeretterjesztő előadások a daruról – előadó Albert András (KNPI),
  • 14:00-17:00 – darules a Macskási-gyepen.

A szervezők szerint mindezek mellett lesz még: az elmúlt évek legjobb pályázati fotóiból összeállított kiállítás, vásár, természetismereti játékok tömkelege, kézműves foglalkozás, SafeBike rendőrségi bemutató, valamint népi játszóház.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb