Mindenmás

Napi pakk: ködös reggel, 14 fok, Szent Márton ünnepe és a nap, amikor utoljára van minden posta nyitva Szegeden

Libák reszkessetek! Eljött Szent Márton ünnepe, indul a péntek Szegeden. Mint már megszokhattuk, most is köddel és párával kezdjük a napot, viszont egy fontos dátumot is hozott ez a péntek: ma van utoljára nyitva az összes posta Szegeden! De lesz itt még ma:

  • Szegedi Jazz Napok,
  • Nagy Bandó András kabaréest,
  • és meccsnézés egy kis karaokéval fűszerezve.

Reggeli kávét a kézbe, mellé pedig meghoztuk a Szeged365 napi pakkot!

MAI NÉVNAPOSOK, ÉVFORDULÓK

Nagyon boldog névnapot minden:

  • Márton,
  • Martin,
  • és Nimród nevű Szeged365 olvasónak!

Ma van Szent Márton ünnepe! Szent Márton Pannóniában (Savaria, azaz Szombathely) született 316-ban vagy 317-ben. Szombathelyen, a Szent Márton-kápolna helyén állt a legenda szerint a szülőháza. Szent Márton a koldusok és katonák védőszentje. Kultusza bizonyára már a honfoglalás előtt is virágzott Pannóniában. Tiszteletét Szent István is felkarolta, zászlaira a hadverő Márton képét festette. Márton napi hagyományok:

  • a gazdasági év zárása volt ekkor, a munkaszerződések lejártának napja,
  • a mesterek vacsorát adtak legényeiknek, a gazdák a pásztoroknak,
  • az advent előtti utolsó ünnepi étkezés a Márton-napi lúd evése volt,
  • megkóstolták az új bort is, mert ennek Márton a “bírája”,
  • aki Magyarországon Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz,
  • mindezek mellett időjóslás is fűződik a naphoz, amit tegnap Németh Lajos meg is tett:

FÁTYOLFELHŐK SZŰRHETIK A NAPSÜTÉST

Pénteken a ködfoltok feloszlását követően leginkább fátyolfelhők szűrhetik a napsütést Szegeden, esni azonban nem fog. A légmozgás nem lesz jelentős. Hajnalban 0-8, délután 12-15 fokot mérhetünk városunkban.

MA UTOLJÁRA VAN NYITVA AZ ÖSSZES POSTA SZEGEDEN

Szeged az élen, és nem jó értelemben: nálunk zárják be a legtöbb postát, szám szerint tizenkettőt. Ma még nyitva van az összes szegedi egység, viszont holnap már nem lesz, ezért jobban teszed, ha időben elintézed a postai teendőidet.

INDUL A JAZZ NAPOK

A műfaj számos irányzatával találkozhat és nagyszerű koncertek részese lehet a közönség a Szegedi Jazz Napokon, amelyet, idén november 11-én és 12-én rendeznek meg az IH Rendezvényközpontban. Az öt évtizedes múltra visszatekintő Szegedi Jazz Napok minden évben a műfaj kiemelkedő hazai eseménye, melyet az élő dzsessz valódi értékei, a minőségi koncertek, a virtuóz muzsikusok tettek ismertté.

ÜNNEPELNI JÖN HAZA NAGY BADÓ ANDRÁS

Ünnepelni jön haza Nagy Bandó András, hiszen a 75. születésnapja előtti estén, azaz ma Szegeden tart múltidéző kabaréestet a művész. Az eseménynek az Agóra ad otthont, amelyre a humorista az Egyedül állok című előadásával áll majd színpadra.

MECCS ÉS KARAOKE EST IS LESZ MA SZEGEDEN

Ma is lesz meccsközvetítés a Bárkában és Vár Sörözőben: 20.30-tól a Borussia M’gladbach – Borussia Dortmund mérkőzést lehet megtekinteni mind a két helyen. A Várban mindezek mellett karaoke estet is tartanak, így péntek estére kiváló kikapcsolási élményt biztosítanak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb