Közélet

Itt a bejelentés: Lantos Csaba veszi át a lemondott Palkovics László helyét (frissítve)

Hétfőn 12:15-kor állt kamerák elé Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Karmelita kolostorba hívta össze a sajtó képviselőit és kiemelte, hogy strukturális változás jön a kormányban, energiaügyi minisztérium alakul, az Energiahivatal hatásköreinek többségét a minisztérium veszi át. A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, Lantos Csaba lesz december elsejétől a miniszter.

Palkovics László a múlt héten mondott le. A tárcavezető távozásának hátterében az áll, hogy a kormányfő megváltoztatja a minisztériumi struktúrát, a közlekedés pedig így kikerül a tárca hatásköréből. Mint kiderült, Palkovics lemondását Orbán Viktor már el is fogadta.

FRISSÍTVE (12:28): MEGSZŰNIK A TECHNOLÓGIAI ÉS IPARI MINISZTÉRIUM

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, feladatait a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, és a Fejlesztési és Beruházási Minisztérium veszi át. Gulyás Gergely kérdésre válaszolva kiemelte, hogy Paks II nem kerül a minisztérium hatásköre alá, mivel azt az EU előírja, hogy az MVM és Paks nem kerülhet egy felügyelő szerv alá.

FRISSÍTVE (12:31): LANTOS REMEK MENEDZSER

A miniszter az ATV kérdésére mondta, azért Lantost választották, mert remek menedzser, aki elismert szakembernek számít, komoly tapasztalatokat szerzett. A TIM fennmaradó területeinek leosztása logikus: a közlekedés Lázár János, az ipar Nagy Márton, az innovációs területek eddig Palkovicsnál lévő része pedig Csák János minisztériumához fognak kerülni.

FRISSÍTVE (12:34): VASÁRNAP ÁLLAPODOTT MEG LANTOS ORBÁNNAL

Gulyás Gergely hozzátette: a nemzetközi energiabeszerzéssel kapcsolatban Szijjártó Péter és Lantos Csaba még egyeztetni fog, egyelőre nem világos, hogy melyikük fog tárgyalni például Moszkvával. A 24.hu-nak Gulyás azt mondta, Palkovics lemondásának nem volt köze a KRÉTA feltöréséhez.

Gulyás a Telex kérdésére válaszolva azt mondta, Lantos vasárnap állapodott meg Orbánnal a miniszteri posztról. A miniszter hozzátette: a bejelentéssel megvárták, míg Palkovics kitölti a lemondási idejét, ez vasárnapig szólt.

2021 ÓTA AZ SZTE KURATÓRIUMI TAGJA

Az 1962-es születésű közgazdász Lantos Csaba, 2000 augusztusától 2007-ig az OTP Bank vezérigazgató-helyetteseként dolgozott.

  • 1990 és 2002 között tagja volt a Budapesti Értéktőzsde tőzsdetanácsának.
  • A Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának tagja, volt elnöke. 
  • 2009-től a MET Holding AG elnöke,
  • 2010-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja.
  • A Lantos Vagyonkezelő irányítója,
  • 2021 óta a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Alapvetően konzervatív beállítottsága révén korábban beszállt a Heti Válaszba, a Századvég-csoportban vállalt tisztséget és a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának is volt az elnöke. Alapítója a tudományos eredményeket elismerő Bolyai-díjnak. Nős, hét gyermek édesapja. Gyermekei nevének kezdőbetűi adták korábbi holdingcége, a CSEMGANDO Zrt. nevét, amit ma már Septem Lute Zrt.-nek hívnak, emellett a vagyonkezelő cége a Lantos Vagyonkezelő. Lojalitását a mostani rendszerhez a 4iG tanácsadó testületében betöltött szerepe is mutatja. Az üzletembernek számtalan érdekeltsége volt vagy van magánegészségügyben, az irodapiacon, az energetikában.

Forrás: HVG, Telex

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb